Laterna magika představí multimediální inscenaci Cube

Působivé světelné efekty, nakloněná rovina jako taneční plocha, podmanivé árie, kubické prvky a moderní tanec. Na první pohled nesourodá kombinace uměleckých fragmentů se spojí v celek na Nové scéně Národního divadla. Představení Cube bude poprvé k vidění ve čtvrtek 23. března.

Při tvorbě inscenace vycházeli členové souboru Laterna magika z původního principu divadla: úzkého propojení filmového obrazu a živé akce s využitím vizuálních prostředků. „Základem scénografie je kromě tvaru kostky i rovina nakloněná proti hledišti, což je pro tanečníky extrémně složité, protože na plátně za jejich zády se promítá jeden rozměr a pod nohama další. To způsobuje, že se jim hýbe celý svět, nemají žádný opěrný bod,“ objasňuje David Stránský, který společně se Štěpánem Pecharem stojí za choreografií.

Přiznává, že kromě choreografie a tanečníků má v představení důležitou roli i originální hudba Jana Šikla: „Honza nás držel nad vodou, od hudby se to celé odvíjelo.“ Spolu se sopranistkou Lucií Silkenovou a houslistou Davidem Pokorným dal skladatel vážné a filmové hudby vzniknout árii, která podle Šikla tvoří vrcholný bod představení.

„Princip Laterny magiky je v tom, že jedna složka nemůže bez druhé existovat, komunikují spolu, vzájemně se ovlivňují. Je to divadlo, které návštěvníka vtáhne do hry tak, že přestává, a hlavně nestačí vnímat, co je realita a co iluze,“ říká Pechar.

Diváci mohou také o inscenaci diskutovat v pátek v 16 hodin v Café NONA na Nové scéně. Umělecký šéf Laterny magiky Zdeněk Prokeš, choreografové a režisér inscenace Pavel Knolle zodpoví divákům otázky a vyslechnou si připomínky. Vstup na diskusi je zdarma.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Národní divadlo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *