Dvacátá Mezipatra odhalují sexuální identity, svět nočních klubů i porna

Intimita, homofobie v tradičních kulturách, milostná vzplanutí – nejen s těmito tématy se diváci letos mohli setkat na 20. ročníku filmového queer festivalu Mezipatra, který nese podtitul V proudu změn. Letos se v pražských i brněnských kinech představilo asi 100 českých i zahraničních děl. Hlavní soutěž ovládl americký snímek Adam, který s humorem vypráví příběh náctiletého chlapce objevujícího rozmanitost sexuálních identit.

„Je to docela provokativní film a klade na diváky určité nároky. Což si myslím, že by zejména queer filmy dělat měly. Tohle ocenění potvrzuje, že má nějakou hodnotu,“ poznamenal režisér Rhys Ernst.

Kromě odborné poroty udíleli ceny i studenti, kteří v sekci krátkých filmů vyzdvihli švédské drama Život není peříčko v konkurenci dalších 38 krátkometrážních snímků z celého světa. Děj líčí příběh stárnoucího Cimona unikajícího do světa drag queens, alkoholu a klubů.

Zájemci se mohli kromě projekcí zapojit do diskusí se zahraničními tvůrci, navštívit výstavy o LGBT+ komunitě, pobavit se na večírcích nebo se přiučit na workshopech. Jeden z nich nabízel netradiční pohled na porno, poukazoval na fakt, že jeho herci jsou jen lidé s obvyklými starostmi. Na to se snažili poukázat tvůrci z Berlína.

„Mluvili o tom, že v dílech ukazují nervozitu, trapné chvilky i nedokonalosti, aby tím vyzdvihli jedinečnost při prožívání sexuality u každého z nás,“ popisovala účastnice workshopu Michaela. „Asi jsem se toho moc nového nenaučila, ale mám zkrátka radost, že se o tom mluví,“ dodala. Letošní ročník zakončí ceremonie 22. října v brněnském kině Art.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: mezipatra.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *