Letošní sezona mě bolela nejvíc, přiznává rychlobruslařka Sáblíková

Sezonu české rychlobruslařské královny poznamenaly zdravotní problémy, Martinu Sáblíkovou už od začátku prosince trápilo přetížené koleno. Přesto se stala mistryní světa na pětikilometrové trati, přidala dvě stříbrné medaile z evropského i světového víceboje a k tomu navrch druhé místo v závodu mistrovství světa na tři kilometry. Po jedenácté za sebou ovládla hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích, což se doposud nikomu nepovedlo.

„A ani se to už nikomu podařit nemusí,“ prohlásil trenér Petr Novák. „Takhle bych to asi neviděla. Všichni ze zkušenosti víme, že doba jde dopředu a sport s ní. Ale jsem samozřejmě ráda, že se mi to povedlo,“ brzdila Sáblíková svého kouče. Oba sezonu hodnotili 15. března v pražské Hauch Gallery po návratu z posledního podniku Světového poháru.

Nejvíc ji překvapilo mistrovství světa ve víceboji, které se konalo na přelomu roku. V norském Hamaru se jí příliš nepovedla pětistovka, po úvodní disciplíně figurovala až na třinácté pozici. Přesto nakonec obsadila druhou příčku za suverénní Iren Wüstovou. „Po tom zranění jsem si myslela, že mi začnou docházet síly. Nakonec to dopadlo tak, že při pětce jsem měla ještě sil na rozdávání,“ řekla devětadvacetiletá rychlobruslařka.

V posledním závodu sezony na patnáct set metrů opět v Norsku ve Stavangeru už myslela na zasloužený odpočinek. „V nájezdu do poslední zatáčky jsem si říkala: Naposledy do toho dej všechno a pak máš volno,“ smála se rodačka z Nového Města na Moravě. Nyní se upíná k regeneraci a přípravě na nadcházející olympijskou sezonu. Start v některém z významných cyklistických závodů v plánu nemá. „Letos se na kole budu pouze připravovat, závodit pravděpodobně nebudu,“ oznámila.

Česká reprezentantka už dříve naznačila, že by po zimních olympijských hrách v příštím roce mohla ukončit kariéru. „Spousta lidí mi radí, ať to zkusím dál, že skončit můžu vždycky. Je hrozně moc lidí, kteří mě nahlodávají,“ připustila. Život bez vrcholového sportu a pravidelného kontaktu s rychlobruslařským oválem si ale nedokáže představit: „Kdybych skončila, tak bych se kolem něj stejně nějak motala – třeba pomáhala těm, kteří budou závodit po mně.“

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Lidovky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *