Očerňující a oslavná propaganda

Novinářství je v dnešních časech čím dál víc buď skrytě, nebo otevřeně aktivistické, řekl v rozhovoru s Pavlem Štruncem v roce 2019 prof. Jan Jirák. Novinařina se, podle něho, čím dál víc potápí do něčeho, čemu se říká politický boj, stává se jeho součástí včetně samotných novinářů. Aktivisté podle Jiráka ničí novinařinu.

V rámci kurzu „Propaganda, Argumenty, Konfrontace“ si studenti mají možnost osvojit teoretické a praktické dovednosti v oblasti propagandy – té oslavné i očerňující. Bílé, šedé i černé. Obeznamují se s nejčastějšími manipulativními technikami, mezi které patří: „argument ad personam“, „reductio ad absurdum“, „hyperbolizace“, „paluba vítězů“, „věčné opakování“, „citace autority“, „černá nebo bílá“, „obyčejný člověk“, „obětní beránek, „lež“, zavádění“ a další. Učí se je vyhledávat, vyhodnocovat, ale i používat v rámci konkrétních příkladů psaní oslavné a očerňující propagandy v kontextu profesionálně napsaných žurnalistických textů – zprávy, komentáře, nebo glosy.

Tu jsou příklady oslavné a očerňující propagandy na předsedu vlády Andreje Babiše v souvislosti s druhou vlnou coronavirové epidemie. Uvedené texty jsou hyperbolické, aby zdůraznili jednotlivé propagandistické prvky pro studijní účely. Přesto mějme na vědomí, že nejlepší propaganda je taková, kterou nepoznáme a právě̌ ona může být propagandou účinnou.

(Napsané práce neobsahují osobní názory a postoje autorů. Byly vytvořené za účelem prokázání osvojení si teoretických a praktických dovedností v rámci kurzu Propaganda, Argumenty, Konfrontace.)

Lidský Andrej Babiš jako jediná naděje druhé vlny epidemie

Druhá vlna koronavirové epidemie je tu. Zrada, kterou na nás seslala zkorumpovaná čínská vláda, aby se nakonec postavila na piedestal a prohlásila se nejmocnější zemí na světě, zatímco všechny ostatní státy se budou ještě dlouhá léta potýkat s touto zničující krizí.

Naštěstí je v tomto nespravedlivém boji jedno zářivé světélko naděje. A to v podobě našeho premiéra Andreje Babiše. Člověka morálního, odvážného. Člověka lidského z masa a kostí, který se nesnaží vyvyšovat nad ostatní lid, jako je tomu u jiných politiků naší země zvykem. Člověka, který je naším spasitelem a přítelem národa. Právě díky němu a jeho odvaze jsme zvládli první vlnu koronavirové epidemie jako nejlepší v Evropě! S pochopitelnou naléhavostí nás tehdy prosil, abychom si doma sami ušili roušky. Ty nás následně ochránily od nejhoršího a vyšli jsme z tohoto boje s hlavou vztyčenou (a rouškami na ústech). Z pomyslného piedestalu boje proti nemoci jsme vystrčili Čínu a na její místo jsme se postavili my!

Ohrožující koronavirus se ale nevzdával a jeho síla přes léto rostla. A to natolik, že dnes jsme nuceni čelit již druhé vlně této ošklivé, život beroucí epidemie. Oproti jiným zemím máme ale výhodu v podobě našeho vzácného a nebojácného premiéra! Andrej Babiš se do dalšího ještě náročnějšího boje pustil s obdivuhodnou vervou. Každou neděli nás ve svých videích na sociálních sítích ujišťuje, že pokud budeme dodržovat vládní opatření, všechno nepochybně zvládneme. Jeho důvěryhodná slova v občanech vyvolávají klid a tolik potřebnou naději. 

A co teprve jeho veřejná vystoupení! Úderné projevy, v nichž náš národ nabádá k poslušnosti a ukázněnosti. Rady, které by si občané měli vzít k srdci. Co na tom, že se na něj snaží útočit lidé z řad opozičních politiků, kteří se ho neúnavně usilují potopit?! Co na tom, že ho obviňují z toho, že druhou vlnu on a jeho vláda nezvládají?! Opoziční politici se tak jen snaží skrývat vlastní chyby a selhání! 

Pravda vždy vyplyne na povrch. Zvládli jsme první vlnu, zvládneme i tu druhou. A když bude nejhůř i ty další, které přijdou záhy. Jsme připraveni.

Klára Nováková

Chraňme se a straňme se Babiše!

Ještě v létě jsme si mysleli, že se nám podařilo porazit koronavirovou epidemii nadobro. Sundávali jsme roušky, setkávali se s přáteli a opatření se postupně uvolňovala, až nakonec téměř vymizela úplně. 

Na podzim se ale epidemie vrátila a zaútočila na Českou republiku nebývalou silou. 

A koho můžeme vinit z nástupu této druhé vlny? Jen a pouze premiéra. Andreje Babiše! 

Tento muž pro naši zemi představuje ohrožení největšího kalibru. Čínská vláda ho už zpočátku pověřila, aby tuto epidemii využil k postupnému kolapsu naší země. A to především v období druhé vlny. Tu první využil k získání důvěry alespoň u nějaké skupiny společnosti. Dušoval se, že jsme nejlepší na světě v potírání  zákeřného viru. Nutil nás vyrábět a nosit roušky, aby nás všude mohl dávat za příklad. Vysmíval se okolním státům. A pak přišla druhá vlna. 

Působení premiéra v posledních měsících nepředstavuje nic jiného než radikální selhání. Je to právě on, kdo nepodpořil zpřísňování opatření a návrhy vlády smítal ze stolu. Jednu po druhé. Jediné, co umí, je mávat grafy s nepodloženými údaji ve svých týdenních videích. Stylizuje se do role podivného politického influencera a snaží se tak oslovit i mladou generaci. Marně. Mladí Babišovi nevěří!

Je to právě on, kdo na tiskových konferencích (pokud se na nich tedy objeví) rozhazuje prázdné populistické fráze. Každé druhé slovo je lež. Přetvářka. Předstírá, že on je ten chudák v  nezvyklé situaci, kterého nikdo nemá rád. A nikdo mu nerozumí. Zatímco zdravotníci bojují v první linii, on se schovává v bezpečí svého domova, kde si na něj žádný koronavirus nepřijde! 

Byl na schůzce s člověkem pozitivním na covid? Nemusí do karantény jako jediný, protože místnost prý měla vysoké stropy. Doporučuje lidem jezdit na dovolené jen po Česku a zahraničí se vyhnout? Na něj to ale neplatí. On už měl přece zaplacený pobyt v Řecku. 

Lidé umírají, ekonomika selhává, ale Babiš ne a ne sundat růžové brýle. Neustále zlehčuje závažné informace a pomalu přivádí zemi do stavu nenávratné krize. Krize, kterou se u nás rozhodla vyvolat Čína. Krize, která nakonec vyústí v převzetí našeho území. Celé to je jeden destruktivní plán. A Andrej Babiš je v něm nasazenou figurkou, která destrukci napomůže. Zrealizuje ji. Chraňme náš stát a straňme se tohoto chorého člověka! Protože jinak, onemocníme my všichni. Nejen na Covid, ale na něco mnohem horšího, jak to vidíme u předsedy vlády, naší, kdysi krásné a rozkvetající země, která byla „zemským rájem na pohled“. Dokud se jí nezmocnil on. Muž, který nese sebou smrt.

Klára Nováková

Karel IV. má konečně adekvátního nástupce

Českou republiku postihly těžké časy, my ale máme silného vůdce, který nás provede temnotou. 

Andrej Babiš není jen otec a manžel, je to hlavně premiér naší velkolepé země, skvělý podnikatel a zakladatel koncernu Agrofert, který dává práci a živí tisíce lidí. V této nelehké době se nejen stará o svoji rodinu, ale i o svou zem, jako její ochranitel. 

Díky jeho opatřením v první vlně pandemie Covid-19 zachránil milióny českých životů tím, že se včas postavil realitě a nebojácně hleděl do budoucnosti. Nečekal, až pandemie udeří a někdo nás zachrání. Novodobé kníže našeho národa, které na prvním místě myslí na svůj lid.

To on dal věci do pohybu. Pravý hrdina. Díky němu se nemocnice rychle začaly připravovat na nápor nemocných. Též začal zajišťovat ochranné pomůcky jako jsou roušky, respirátory a dezinfekční prostředky. Řádně zásoboval veřejnost důležitými informacemi a nezlehčoval vážnost situace jako například americký prezident Donald Trump. V USA zemřelo již přes dvě stě tisíc lidí kvůli vládě, která nezakročila včas! Naštěstí náš premiér je jiný. Stará se o své občany. O každého jednoho z nás!

Druhá vlna je tady a my jsme díky němu připraveni. Kolem Andreje Babiše se však utvořila skupina rádoby odborníků, kteří epidemii začali zlehčovat. Ne příliš schopný ministr zdravotnictví začal chybovat, občané zapomínali na následky svého lehkovážného chování. To mělo jisté následky na začátek průběhu druhé vlny pandemie. 

Andrej Babiš se ale nevzdal, udělal těžká rozhodnutí a sysifovsky tlačil naši zemi kupředu. Jeho odvaha je nám příkladem v těchto těžkých časech. Nyní nemocniční systém nekolabuje, ochranných prostředků je všude dostatek. Uvědomili jsme si, že není žádné já, ale my. 

Již ani my nemyslíme jen na svou ochranu, ale i na starší spoluobčany, rodiny s dětmi, živnostníky a firmy. Jak nás to učí on. Vláda všem potřebným poskytuje štědré peněžní příspěvky, různé odpustky na daních, ale hlavně jim dává jistotu, že nezůstanou sami.

Premiér nás všechny semknul a společně to všichni zvládáme. Z vlastního přesvědčení dodržujeme nezbytně nutná opatření, která jsou pro dobro nás všech. O jeho ryzí povaze vypovídá i to, že nehledí na předešlé osobní křivdy a nyní na vedoucí post ministra zdravotnictví jmenoval muže, který se na té křivdě vůči němu sám podílel. Osočoval ho a neměl rád. A on mu přesto, ve sve vrozené velkorysosti, prokázal svou vstřícnost. Vlastnost hodná pravého státníka! 

Muž druhé šance! Dokonalý následovník císaře Karla IV. Hrdina dneška, díky kterému se už zítra znovu v plné slávě jako hrdý národ opět dotkneme hvězd. 

Simona Tomková

Díky Babišovi a vládě umírají lidé, není to vina covidu-19

Chaos, strach, nezaměstnanost, dezinformace a smrt. To je charakteristika  života v České republice v roce 2020. Díky neschopnosti vlády, našeho premiéra a zbabělého prezidenta, v naší zemi umírají denně lidé na nemoc, která sem přišla z tzv. „spřáteleného světa“.

V první vlně pandemie Covidu-19 se nám dařilo zmírnit hrozivé důsledky této nemoci. Ale ne díky prezidentovi, který se zbaběle schoval na půl roku do úkrytu, ani premiérovi, který využil situace aby pomalu likvidoval živnostníky a malé obchodníky. Svou podnikatelskou konkurenci. Nakupoval předražený zdravotnický materiál z Číny, i když si dokázali pracovití Češi vyrobit roušky a dezinfekční materiál sami. Nesmyslná opatření a dezinformace, které vláda a její kvázi odborníci šířili, nás pomalu dostaly na dno. Ale zvládli jsme to i bez pomoci těchto lidí, kteří mají peněz dost a staví si, jako ve hře Monopoly, jen své vlastní impérium.

Přišla druhá vlna pandemie, ještě ničivější než ta první. Premiér Andrej Babiš, který celé léto tvrdil, jak jsme připraveni, opět selhal. Nemocnice nemají dostatek kapacit pro pacienty, zdravotníci jsou již na pokraji vyčerpání. Lékařská pomoc se nedostává těm, kteří ji opravdu nutně potřebují. Premiér zaspal s opatřeními a nyní znovu nastala těžká hodina pro nás všechny.

Náš národ srazilo na kolena mnoho událostí, ale nyní jsme podraženi hlavně vládou Andreje Babiše. Jaká nás čeká budoucnost, když jsou zavřeny všechny školy? Před volbami uplácí voliče peněžními dary a nesplnitelnými sliby. Očividně si z nás premiér chce vychovat hloupé stádo a zlikvidovat konkurenci vlastnímu ,,Babišlandu“!

Svrhněme tuto vládu zla v příštích volbách. Lidé, kteří mají všeho dostatek, se nezajímají o potřeby druhých. Pamatujme na to. Pro Andreje Babiše jsme jen tupá pracovní síla. Jak můžeme následovat a věřit někomu, kdo nemá charakter a mění své názory ze dne na den? Z tiskovky na tiskovku. Dost zbytečnému umírání! Dost tyranii! Dost dezinformacím! Konec Andreji Babišovi!

Simona Tomková

Babiš má situaci pod kontrolou. Navzdory nekonstruktivní opozici a médiím

Novináři i opoziční politici už týdny upozorňují na údajné chyby vlády a jejího šéfa Andreje Babiše. Přitom to byli právě oni, kdo na jaře po zvládnutí první vlny nejhlasitěji volal po úplném uvolnění opatření. S konstruktivními návrhy nepřicházejí ani teď a místo toho se soustředí na jednání o vzájemných koalicích.

Dnes už si na to někteří nevzpomenou, ale v únoru a březnu to byli právě opoziční politici, kteří kritizovali rychlé uzavření hranic pro občany Itálie a omezení počtu účastníků na hromadných akcích. Kdyby vláda na jaře nepřišla s cílenými a rychlými opatřeními, dopadlo by české zdravotnictví jako to italské a umíraly by tisíce lidí.

Vláda tehdy zareagovala rychle, stejně jako nyní na podzim. Zatímco opoziční politici jezdili přes léto na nejrůznější akce v domovech důchodců a pečovatelských zařízeních, a to bez roušek, premiér Andrej Babiš i další vládní představitelé pracovali na chytré karanténě, díky čemuž zabránili rozšíření nákazy z Karviné. Byla to naopak opozice, která v červnu oslavila na Karlově mostě konec pandemie.

Stoupající čísla v září sice posloužila kritikům jako munice, vláda na ně však byla připravena. V polovině září zavedla povinné roušky ve všech vnitřních prostorech, rozšířila testování a posílila hygienické stanice, které se stále nevzpamatovaly z masivních škrtů pravicových vlád.

Jako schopný manažer se znovu ukázal Andrej Babiš, který si všiml vzrůstající nedůvěry v ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a nahradil ho tváří jarní vlny Romanem Prymulou. Epidemiologem a odborníkem, jenž okamžitě přišel se zpřísnujícími opatřeními. Díky nim nyní vidíme, že se křivka začíná zplošťovat.

Prymulu musel Babiš na konci října nahradit, protože ho na pracovním jednání v prostorech restaurace nachytal bulvár. Tomu měli dát podle našich informací tip pracovníci ministerstva zdravotnictví, které tam dosadil bývalý šéf resortu Leoš Heger z TOP 09.

Novým ministrem jmenoval Jana Blatného, známého hemataloga se zahraničním renomé, kterého pozitivně přijala i opozice. Když pak novináři přišli s tvrzením, že Blatný podepsal petici Milionu chvilek, ukázal Andrej Babiš, že mu záleží na odbornosti a vyřešení krizové situace, a ne na stranických liních, které se opět snaží nakreslit opoziční novináři.

Blatný dostal za úkol pokračovat v práci Romana Prymuly, jemuž se podařilo zastavit exponenciální růst epidemie. Je navíc potřeba poznamenat, že za vyššími čísly stojí i vyšší počet testů. S růstem nakažených se potýká celá Evropa a řada zemí má podle modelů odborníků Česko už brzy „předehnat“.

Vláda navíc rychle rozjela potřebné ekonomické kompenzace, které jsou firmám i živnostníkům k dispozici od prvního dne uzávěry. Vyčlenila na ně rekordní sumy peněz a pomáhá tak každému, kdo byl zasažen koronavirovou pandemií.

Andrej Babiš nezapomíná ani na důchodce, kterým má v plánu poslat pětitisícový příspěvek. Peníze by měly dojít do konce roku, tedy pokud jejich zasílání nezdrží opozice, která už při projednávání ve Sněmovně hlasovala proti a v Senátu bude chtít vyplacení zastavit.

Andrej Babiš a jeho ministři mají situaci pod kontrolou. Současná opatření jsou pro snížení čísel nakažených potřebná, ale zároveň neohrožují základ naší ekonomiky, průmysl. Ostatním odvětvím posílá vláda finanční kompenzace a zdravotníkům, kterým už na jaře vyplatila mimořádné odměny, má v plánu poslat další příspěvek. Zkrátka a dobře, náš premiér myslí opravdu na všechny.

Šimon Rogner

Stovky mrtvých a vyřízení lékaři. Babiš má na rukou krev!

Místo, aby nás v létě připravil na nástup druhé vlny koronavirové pandemie, opaloval se premiér Andrej Babiš v létě na pláži na Krétě. Výsledek? Stovky mrtvých denně a zahlcené nemocnice, ve kterých hrozí italský scénář z jara.

Všechno to začalo už v červnu. Andrej Babiš tehdy národu sdělil, že koronavirus máme za sebou a že druhá vlna nehrozí. Místo, aby začal řešit nefungující hygieny a nedostatečné testování, přišel s rozdáváním peněz důchodcům a v srpnu odletěl na dovolenou na Krétu, i když sám vyzýval občany, aby zůstali doma.

Nezareagoval ani v září, a když začala čísla nakažených stoupat, začal vymýšlet plán, jak nekompetentního Adama Vojtěcha nahradit tváří první vlny koronavirové pandemie Romanem Prymulou. Toho předtím „zaparkoval“ na Úřadu vlády, odkud Prymula dohlížel na svůj farmaceutický byznys.

Stoupající čísla však Babiš pořád ignoroval. Hlavním důvodem byly krajské volby, před nimiž nechtěl zavádět tvrdá opatření. Ta byla u lidí nepopulární a Babiš na tuto vlnu, jako už mnohokrát v minulosti, naskočil. Přidal se tak k nejzatvrzelejším „antirouškařům“ typu Romana Šmuclera.

I kvůli tomu se u nás nákaza rozjela do rekordních rozměrů, a to i ve světovém srovnání. Už to není Itálie nebo Španělsko, kam jezdí novinářské štáby ze zahraničí točit reportáže. Místo toho míří do Česka, ve kterém odborníci předpovídají až tisíce mrtvých za den. Ministr vnitra Hamáček dokonce připustil, že by případní mrtví byli ukládáni do mrazáků přímo na ulicích!

Nic neukazuje Babišovu manažerskou neschopnost více, než další výměna na pozici ministra zdravotnictví. Romana Prymulu, kterého bulvár nachytal v zavřené restauraci a bez roušky s Jaroslavem Faltýnkem, Babišovou pravou rukou, nahradil neznámý hematolog Jan Blatný. Ten byl přitom až třetím zvažovaným kandidátem v pořadí a doteď dělal pouhého náměstka v nemocnici.

V den jeho jmenování se navíc provalilo, že Blatný před dvěma lety podepsal petici Milionu chvilek za Babišovu rezignaci. Ministr několikrát o svém podpisu zalhal, přiznal ho až v pátek. Babišovi to však nevadilo (podpis, nikoli lhaní, v němž je sám přeborníkem). To ovšem není překvapivé, v současné situaci je rád, že na nechtěnou pozici vůbec někoho sehnal.

Selhání Andreje Babiše, tolik vychvalovaného „krizového manažera“, bude mít nedozírné následky. Dětem se nedostává patřičného vzdělání, tisíce lidí přicházejí o práci a stovky denně umírají. Andrej Babiš má na rukou krev!

Šimon Rogner

(A nyní příklad velmi okaté a patetické oslavné propagandy, hodící se spíše na sociální sítě viz gramatické chyby a podobně, inspirovaná oslavnými propagandami minulého století a zavánějící ironií, která se vysmívá i celému žánru oslavné propagandy.)

Čechoslovácký hrdina nás opět zachrání!

Andrej je férovej chlap. Maká pro lidi, na nic si nehraje a dokáže přiznat chybu. Máme ho takovýho rádi, vždyť je to náš čechoslováckej hrdina! V první vlně pandemie nás z toho s přehledem vylízal a přes léto nás chtěl nechat odfrknout, protože jsme toho už všichni měli plný kecky. I sám Andrej. Tak odjel na dovču, ale pak ten virus začal být agresivnější. Jak šly děti do škol a začal podzim, tak se lidi více nakazili a Andrej už má zase plný ruce práce. Všechno to vzal na sebe jako správnej chlap a tou krizí nás provede, vždyť je to přeci úspěšný podnikatel! 

Nám, skuhravým důchodcům rozdával koblihy, když byl hlad, zlevnil nám jízdný a přidal nám tisícovku na tom našem mizerným důchodě, za kterej jsme celý léta dřeli. Vždyť on nám rozumí, je to náš lidový ochránce, schopný manažer a velký šéf! No a teď nám dá ještě pětitisícovku, aby nám bylo v tý krizi líp, zadarmo si můžeme každej den počíst jeho noviny, deník metro, a hezky nás na facebuku informuje o tom, jak pracuje, a ještě se zajímá o naše zahrádky. Hotový lidumil! 

A za ten virus se na něj nemůžeme zlobit, všude to maj, ať dělaj co dělaj, ale náš Andrejko si s tím poradí a všechny nás ochrání! Vždyť on má lidi rád, tolika lidem dává práci a tolika lidem pomáhá! Zvládnul to jednou, zvládne to i podruhé! Držíme tomu našemu premiérovi palce! Vždyť do něj šije tolik rozumbradů, který o tom houby ví, ale on pro nás dělá dlouhý hodiny a potřebuje podporu! Sláva Andrejovi ze všech koutů republiky! 

Martina Kroa

Babiš řeší preference, nikoliv Covid. Uhájí tak vlastní zájmy?

Jsme best in covid, umírá nám na milion obyvatel nejvíce lidí. A to vše začalo ve chvíli, kdy se pan premiér nechal unášet jarním úspěchem a modlil se ke křišťálové kouli, aby nízká čísla nakažených vydržela do voleb. To vše, jako vždy, aby unikl vazbě.

Babiš posluhuje lidem a plní jim přání, protože oni určují jeho osud. Děti také chtějí jíst jen sladkosti a koukat do elektroniky, ale rodiče ví, že kdyby je tak nechali, v dospělosti nenajdou práci, a i kdyby našly, neprojdou jejími dveřmi. Stejné je to s lidmi, nechtěli nosit roušky, ale užít si léta. Tak je strejc Andrej nechal se zavřenýma očima nad důsledky takového jednání a vidinou křesel v krajích a Senátu, tedy dalších figurek, se kterými bude moci posouvat. Babiš lidem posluhuje, protože jejich hlasy potřebuje k uhájení své pozice, z které mačká čudlíky, které chrání jeho osobu před železnou mříží.

A tak přes léto, před volbami, virus jako by zmizel a vše bylo zase jako za starých dobrých časů. Náš šedivě se profilující premiér, snaže se zapadnout mezi české důchodce – jeho voličskou základnu – nechtěl mluvit o covidu, nýbrž o zahrádkářském zákoně a když Vojtěch v druhé polovině srpna varoval, že nošení roušek je v zahraničí standardem a chtěl je zavést ve všech vnitřních prostorách, šéfovi se to nelíbilo a pozval si ho na kobereček. Když Babiš pokrytecky odvolal Prymulu z funkce s argumentem, že nemůže kázat vodu a pít víno, jen zakrýval své stejné jednání. Sám nabádal k utrácení v Česku a odjel na dovolenou do Řecka.

Je vážně skvělé, že se pan premiér chvástá, jak dostanou důchodci přidaných pět tisíc korun, když zdravotníci ještě nedostali za jarní přesčasy, že nám Mára Prchal neustále systematicky podsouvá, jak Andrejko maká, když se v létě houpal na koni. Teď mu ale klesají preference. A to už je vážná věc, hnací motor, oheň za zadkem. To by totiž byl teprve oheň na střeše, kdyby žába sesedla z pramene a vyvalila se veškerá špína, kterou by už nešlo zamést pod koberec.

Martina Kroa

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *