Zahoďte předsudky. Naděje pro lidi bez domova

V holešovickém Vnitroblocku se ve čtvrtek 11. dubna konala benefiční akce na podporu lidí bez domova Vezmi to na sebe. Cílem hlavních organizátorek Matyldy Hulahopki Frutodelové a Dominiky Hejskové bylo přimět veřejnost k zamyšlení nad tím, jak těžké je pro lidi bez domova na ulici fungovat a z ulice se dostat. Výtěžek z benefice 12 906 korun poputuje do neziskové organizace Naděje. Role ambasadorky projektu se ujala Kamila Rundusová, známá jako Kamu, autorka Nejbarevnější kuchařky.

Část prostor Vnitrobloku tak na odpoledne a večer zaplnily stánky s miniworkshopy, kinem a pulty s občerstvením nebo galerie obrazů, jejichž koupí mohli návštěvníci finančně přispět. Jeden ze stánků představoval organizaci Naděje a její činnost. Ta spočívá právě v pomoci lidem bez domova při vracení se do normálního života a společnosti. Denně využije její služby průměrně 184 bezdomovců. „Nejde se dostat z ulice, aniž byste měli střechu nad hlavou. Představa, že když se celou noc nevyspíte, třeba čtyřikrát vás někdo vzbudí, že promoknete a ráno pak vstanete a půjdete podávat výkony do práce, je absolutně lichá,“ řekl při zahájení ředitel pražské pobočky Jan Kadlec. „Naděje má tu výhodu, že už je tu spoustu let, letos to bude třicet. Lidi bez domova už nás znají a reagují na námi poskytovanou pomoc velmi pozitivně,” dodal.

Dokumentární film Filipa Štočka Bez domova mohli návštěvníci zhlédnout v menší místnosti, kde byly na zemi rozloženy kartony a spacáky. Na ty se mohli návštěvníci při sledování filmu uvelebit a po skončení akce je organizátoři věnovali do terénu. Ve večerních hodinách vystoupila kapela Imodium a umělci z Underground Comedy Praha. Ambasadorka projektu Kamu přiznala, že se od dětství dívala na lidi bez domova lhostejně: „Myslela jsem si, že si za to můžou sami, házela jsem je do jednoho pytle. Můj pohled se ale v posledních letech hodně změnil, začala jsem poznávat jednotlivé příběhy a zjistila, jaké může mít i malé uklouznutí následky. Doufám, že lidé i díky této akci zapomenou na předsudky a začnou si víc pomáhat.”

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *