Rozvolňování pravidel očkování si nemůžeme dovolit, říká ministr zdravotnictví Vojtěch

Česko se potýká s narůstajícím počtem výskytu spalniček. Jenom letos onemocnělo téměř 370 lidí. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že číslo do konce roku překročí hranici tisícovky nemocných, zatímco vloni statistiky evidovaly necelých 210 případů. O přínosech a rizicích současné praxe v očkování debatovali 28. března v Senátu politici a odborníci. Pozvání přijal i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vojtěch v průběhu diskuse odmítl zrušení povinného očkování. „Pokud bychom byli v době 98% proočkovanosti, situace by byla jiná,“ nechal se slyšet. Ministerstvo za posledních několik let registruje snižující se počet lidí, kteří prošli očkováním. V případě tzv. MMR vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám byla v roce 2010  proočkovanost 98 %. Údaje z roku 2017 ukazují pokles téměř o 15 %, a to na 83,5 %. Vojtěch připomněl, že lékařské kruhy uznávají hranici kolektivní imunity na 95 %.

Ministerstvo je každopádně ochotno diskutovat o jednotlivých parametrech. Například o zákazu účasti neočkovaných dětí na školách v přírodě. Organizace, mezi které patří také spolek Rozalio, argumentují tím, že postrádá logiku, aby neočkované dítě mohlo jet na pětidenní školu v přírodě, ale na delší pobyt nikoliv.

Vojtěch mimo jiné poukázal na důležitou roli médií v boji proti mýtům spjatým s očkováním. Jednou z nejrozšířenějších dezinformací je spojitost mezi vakcínami a autismem. Hana Cabrnochová, místopředsedkyně České vakcinologické společnosti, zmínila, že přestože je nejdůvěryhodnějším zdrojem informací pro matky stále pediatr, narůstá podíl neověřených informací získaných z internetu. Podle ní chybí garantovaný zdroj informací. Ministerstvo slibovalo, že spustí takový portál vloni na podzim. Aktuálně to vypadá na polovinu roku letošního.

Diskuse se věnovala i vládnímu návrhu, který zavádí odškodnění za nežádoucí důsledky očkování. V případě jeho schválení by se ČR připojila k dalším 20 státům, které takové opatření zavedly. „Je namístě, aby stát přijal odpovědnost, pokud určuje ze zákona povinnost očkovat se,“ uvedl Vojtěch.

Cabrnochová zmínila také, že se zvyšuje počet rodičů, kteří s očkováním váhají a odkládají ho tak dlouho, až dítě naočkovat nenechají. „Strach z nemocí vždy ale hraje v prospěch očkování,“ podělila se o své zkušenosti z praxe. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zachrání očkování dva až tři miliony životů ročně. V Česku odborníci odhadují, že díky očkování nezemře ročně 500 dětí a dalších 150 tisíc neonemocní.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *