V Křišťálové lupě bodovaly DVTV, Kulatý stůl či program Hlídač státu

Cenu popularity, označovanou jako nejatraktivnější, si v rámci letošního vyhlášení Křišťálové lupy odnesla DVTV. Stejného úspěchu dosáhla i loni, zato v kategorii Zpravodajství a publicistika vítězství neobhájila. Tentokrát patří Seznam Zprávám. Křišťálová lupa coby Cena českého internetu pro nejzajímavější nové projekty či služby se předává už od roku 2006, pro letošek se přesunula do online prostoru.

Projektem roku se stal start up týmu technologických firem a IT nadšenců Covid19cz, pod kterým se vyvíjejí programy na pomoc v boji proti pandemii, ty se poté představují vládě jako možná řešení. Mezi ně se řadí infolinka 1212, tracking v mapách nebo aplikace eRouška. Osobností roku se stal Michal Bláha, zakladatel informačního portálu Hlídač státu s databází institucí, osob a programem K-Index, indexem korupčního rizika, jenž znázorňuje míru rizikového faktoru daného subjektu.

Křišťálová lupa letos poprvé vyzdvihla také Podcast roku. Uspěla show U Kulatého stolu, projekt Martina Klesnila a Patrika Fialy. Dvojice se proslavila pořadem Temnota pro Televizi Seznam, kde poukazovala na podvody pražských taxikářů či týrání zvířat v množírnách.

Anticenu, již uděluje odborná porota bez hlasování veřejnosti, získal jako obvykle státní projekt, letos za selhání při zavedení Chytré karantény. I ostatní pozice této kategorie obsadily další nezdary vlády jako například nedávná aukce 5G kmitočtů či nakupování roušek z podvodných obchodů.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Křišťálová lupa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *