O střechu nad hlavou ve stáří se bojí třetina lidí, říká průzkum Charity

Zatímco jen čtyři procenta lidí si myslí, že je bydlení v České republice dobře dostupné, hned polovina se obává, že ho pro své potomky nesežene. Názory populace zjišťoval průzkum agentury Median, který vytvořila pro Charitu ČR a katolickou církev. Bydlení je pro Čechy velkým tématem už dlouho a situaci ještě zhoršila pandemie.

Celkem 71 % respondentů uvedlo, že hodnotí jeho dostupnost velmi špatně nebo špatně, nejhůře dopadly Praha a střední Čechy. Každý osmý člověk se obává, že bude muset v následujícím roce současné prostory opustit, v případě nájemníků se toho bojí dokonce každý čtvrtý. Téměř třetina pak má obavy, kde bude ve stáří žít.

„Vytváří se nám určité sociální bubliny. I napříč jimi jde ale solidarita. Až devadesát procent lidí si myslí, že by pro nejpotřebnější mělo vzniknout sociální bydlení,“ uvedla na tiskové konferenci 26. listopadu socioložka České biskupské konference Kateřina Pulkrábková.

Jako řešení této krize uvedlo 69 % lidí novou výstavbu na území celé republiky, 65 % by souhlasilo s přijetím zákona, který by zaručil dostupné bydlení pro zranitelné skupiny obyvatel. Stejná část lidí by podpořila sociální byty pro lidi v nouzi a 62 % rozvoj družstevního vlastnictví.

Ohroženi jsou rovněž lidé s hypotékou, což je zhruba třetina těch, kteří bydlí ve svém. Odklad splátek hypotéky v letošním roce už využila téměř desetina z nich. Do konce října si u bank odložilo splátky úvěrů 270 tisíc rodin, řada lidí si vyjednala odklad nájemného.

Charita ČR je největším poskytovatelem sociálních služeb v Česku. Průzkum pro ně v září provedla agentura Median, zapojilo se do něj přes tisíc lidí nad 18 let.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *