Výstava Tenkrát na Spartě dává nahlédnout na letenský klub v 80. letech

Památný zápas s Juventusem v čele s Michelem Platinim. Oslavy mistrovského titulu v Žilině. Pozápasové čekání na výsledek souběžně hraného zápasu v Banské Bystrici. Následná euforie v kabině. Unikátní snímky zachycující nejen tyto okamžiky z historie letenského fotbalového klubu jsou k vidění na výstavě fotografií Tenkrát na Spartě.

„Dokumentuje události nejen na hřišti a tribunách, ale i zázemí a soukromí fotbalových idolů 80. let,“ vysvětluje autor snímků Zdeněk Lhoták, vítěz ceny World Press Photo v kategorii Sport za rok 1986. „Je určena hlavně přátelům fotografie, sportu, fotbalu a Sparty,“ dodal čerstvý sedmdesátník, který v 80. letech působil jako fotograf pražské Sparty, a měl tak přístup k hráčům jako Horst Siegl, Jan Berger, Ivan Hašek, Jozef Chovanec, František Straka, Vítězslav Lavička, Zdeněk Ščasný nebo Michal Bílek.

Výstavu ve čtvrtek 5. prosince zahájil radní Prahy 1 pro kulturu a sport Petr Burgr, který působil v TJ Břevnov, kde se krátce potkal s pozdější sparťanskou legendou Janem Bergerem. „Rozdíl mezi námi spočíval v tom, že na mě letěl míč, já si ho pak zpracoval a poté přemýšlel, co s ním udělám. Na Honzu teprve letěl míč, a on už věděl, co s ním provede.“

„V době, kterou zachycují fotografie, Sparta odstartovala a prožívala vzácnou éru,“ připomněla současná členka sparťanského představenstva Martina Králová dobu „Železné Sparty“, která sbírala tituly a kralovala českému i československému fotbalu.

Všechny snímky doplněné komentáři tehdejších hráčů a klubových funkcionářů vyjdou v blízké době také v knize nesoucí stejný název jako výstava.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: AC Sparta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *