Festival Prague Swing Xmas nabídl atmosféru jako z první republiky

Swingový festival s mezinárodními lektory, živými kapelami a vánoční atmosférou k tomu, tak vypadal Prague Swing Xmas 2019. Uskutečnil se od 6. do 8. prosince v pražském Autoklubu České republiky, který díky původnímu stylu doslova dýchá atmosférou první republiky, a na dalších místech po metropoli.

Hlavní náplní akce byly tradičně lekce Lindy hopu, tance vyvinutého v pozdních 20. a raných 30. letech 20. století. Konaly se celý víkend a vedli je známí kvalifikovaní lektoři, kteří přijeli z různých zemí Evropy. Díky nim měli návštěvníci možnost poznat a naučit se zcela nové techniky spolu s ojedinělými styly známými v zahraničí. Velkou pozornost poutaly zejména hodiny Gia a Andrease ze Švédska. Oba muži vystupovali spolu v páru, a poukázali tím na fakt, že dnes už nemusí taneční dvojici tvořit pouze žena s mužem.

Program každý den završil speciální večírek, ten páteční provázela živá hudba jedné z nejznámějších českých swingových kapel Appendixie. Další dva večery zahrála londýnská kapela Shirt Tail Stompers pod vedením Stevena Coomba, mistra britského humoru. „Ten krásný taneční sál, stará hudba, tanec a původní retro oblečení všech lidí na mě působí jako bych se nacházela v nějakém starém černobílém filmu. Je to krásné,“ uvedla Aneta, která přijela z Brna. Součástí programu byl také tzv. Vintage corner s dobovým oblečením a doplňky, fotokoutek či přednáška o historii swingu.

Prague Swing Xmas je jedním z nejznámějších swingových festivalů pořádaných v ČR a má dlouholetou tradici. Znovu se vrátí první víkend v dubnu 2020, kdy se koná jeho jarní verze.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: pragueswingfestivals.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *