Ve vládě končí Němeček a Dienstbier, nahradí je Ludvík a Chvojka

Rok před volbami do Sněmovny vymění premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dva členy vlády ze své strany. V čele zdravotnictví skončí Svatopluk Němeček, kterého nahradí ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Pozici ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu bude po Jiřím Dienstbierovi zastávat poslanec Jan Chvojka. Se změnami, které Sobotka avizoval jako reakci na neúspěch v krajských volbách, souhlasí i prezident Miloš Zeman. Oba ministry by měl jmenovat do konce listopadu.

„Chci jim poděkovat za práci, kterou tři roky ve prospěch České republiky odváděli, ale prostě chci, aby ten kurz sociální demokracie byl zřetelnější, aby vládní tým byl kompaktní a vláda byla výkonná až do samého konce volebního období,“ citovala ČTK Sobotku v pátek 11. listopadu, kdy změny oznámil. Předseda vlády zdůraznil, že ministři neodcházejí kvůli skandálům a problémům. Od Ludvíka si premiér slibuje, že jako ekonom položí důraz na maximální efektivitu zdravotní péče. Chvojka má pomoci v posledním roce mandátu Sobotkovy vlády s finišem legislativních prací ve Sněmovně.

Babiš změny ve vládě vítá

Sobotka zvažoval i odvolání ministra dopravy Daniela Ťoka (ANO), za toho se však postavil předseda hnutí Andrej Babiš. Ten jinak změny ve vládě vítá. „Ale uvidíme, snad nebude házet klacky pod nohy zákonům ANO, jako to dělal Dienstbier,“ uvedl na webu Parlamentní listy ministr financí na Chvojkovu adresu. Poslanec je iniciátorem tzv. lex Babiš, tedy návrhu zákona, který upravuje střet zájmů politiků a brání jim ve vlastnictví médií.

Dienstbier návrh akceptoval, zároveň však poukazoval na zvláštní poměry ve straně. „Po mém odvolání volají bezpáteřní pučisté z Lán (Tejc, Zimola) a pražská mafie, v čele s pračkou peněz Pochem a odsouzeným podvodníkem Březinou,“ kritizoval spolustraníky ve vyjádření na sociální síti Facebook. Svatopluk Němeček v rozhovoru pro HN uvádí, že nebyl odvolán kvůli konkrétním problémům: „Pan premiér mi nesdělil žádný důvod. Sdělil mi, že chce nové tváře. Jsem rád, že je našel.“

 

Foto kredit: wikipedie.org
Článek vyšel v Carolině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *