Po 20 letech Hrabal znovu ožívá, tentokrát v opeře Národního divadla Don Hrabal

Téměř dvacet let po smrti slavného spisovatele přichází na Novou scénu Národního divadla opera Miloše Orsona Štědroně Don Hrabal. Titulní roli opery o Bohumilu Hrabalovi ztvární Roman Janál. Světová premiéra se uskuteční 14. prosince.

Pro Romana Janála bude role Bohumila Hrabala jedním velkým sólem, kdy bude bez ustání přítomen na jevišti. „Budu se snažit naplnit a věrohodně interpretovat osobnost tak specifickou, jakou byl on v dějinách české literatury. Domnívám se, že během studování role došlo mezi mnou a osobností Bohumila Hrabala k určitému ztotožnění z hlediska životního pohledu na lidi a smysl našeho působení zde na světě. Je to určitý druh filozofie a duchovního vnímání života,“ říká Janál.

V rolích tří osudových žen Hrabalova života se představí Yukiko Kinjo jako Múza, Jana Sýkorová jako Eliška, řečená Pipsi, a Lenka Šmídová jako Matka. V opeře se objeví také sbor v symbolické podobě Hrabalových milovaných koček a hejna holubů, kteří byli svědky spisovatelova pádu z okna Nemocnice na Bulovce. Sbor a Orchestr Národního divadla povede Jan Chalupecký, inscenaci režíruje Linda Keprtová.

„Moc by mě potěšilo, kdyby na tuto operu zavítali Hrabalovi čtenáři nebo třeba i pamětníci od Zlatého tygra. Klíčové téma opery je samozřejmě sám Bohumil Hrabal. Jeho svět, jeho obrazy, které vidíme každý jinak, jeho slova, která čteme každý jinak. Opera, i když není nijak nepříjemně dlouhá, rozkrývá důležité a klíčové vztahy, které formují většinu obyčejných lidí. Vztah s matkou, vztah k opačnému pohlaví, lásky, touhy, cesta ke smrti, ať už si ji připouštíme, či nikoliv. A u Hrabala k tomu dodáváme ještě neutuchající žízeň, nejenom po pivu, ale především po obyčejném lidství, které je jeho očima to nejkrásnější a nejvzácnější, co můžeme na tomto světě potkat,“ popisuje Keprtová.

Don Hrabal není první dílo skladatele Štědroně, v němž se vyskytuje postava Bohumila Hrabala. V inscenaci Krásné psací stroje, kterou uvádí Divadlo Na zábradlí, je Hrabal jednou z ústředních postav. „Prostě jsem si ho otestoval napřed na malé scéně,“ komentuje Štědroň. „Považuji ho za jednoho z největších světových spisovatelů 20. století. Hrabal je ve světe přijímán jako opravdový světový spisovatel. Beru premiéru své opery také jako šanci nastartovat nový hrabalovský diskurz, který se povede napříč českou společností. Ta to totiž na rozdíl od Hrabala potřebuje,“ dodává skladatel.

Národní divadlo připravilo i tematickou výstavu fotografií legendárního divadelního fotografa Pavla Štolla, který patřil k Hrabalovým přátelům.Výstavu je možné navštívit v prostorách kavárny Nona na Nové scéně Národního divadla.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Národní divadlo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *