Kniha Miroslava Karase představuje Rusko očima zahraničního reportéra

Ve čtvrtek 2. prosince pokřtil Miroslav Karas v Týnské literární kavárně svou první knihu A odkud bych asi tak byl? Obsahuje jeho osobní příběhy a zkušenosti z Ruska, kde působil jako zahraniční zpravodaj ČT od 1. srpna 2012 s roční pauzou do roku 2020.

O svém pobytu mluvil i na křtu. Zmínil dle vlastních slov „poměrně nepříjemné“ zážitky plné samopalů a Putinových psů, ale i těžko uchopitelnou mentalitu Rusů. „Na Čechy pohlíží jako na slovanské bratry, zároveň se jim těžko chápe jejich zrada.“ I kvůli nálepce zrádce měl podobně jako ostatní západní novináři problém dostat se na některá místa. „Všude jsem musel nejdřív poslat fax, na který mi odpověděl automat, že se moje žádost vyřeší do 30 dnů. Nechápali, že ta zpráva musí být aktuální. K Putinovi jsem se na schůzku vůbec nedostal, ten k sobě pouštěl jen vybrané novináře. K fungování tam byla potřeba nezdravá míra pokory.“

Kromě Karase na místě promluvili i současný a bývalý velvyslanec v Rusku – Vítězslav Pivoňka a Petr Kolář. „Pro něj to bylo daleko těžší. Neměl ochranku, navíc jako nestranný novinář nemohl na rozdíl od diplomata nikomu podlézat,“ ocenil Kolář.

Knihu komentoval také Karasův kolega Teodor Marjanovič, se kterým se zná z natáčení na Ukrajině z období anexe Krymu. „Ta oblast je plná paradoxů. Potkáte hrozně fajn, vzdělané lidi a zjistíte, že volí Putina a schvalují válku na Ukrajině. Mirek (Karas) se v knížce snaží hledat na ty paradoxy odpověď.“

Slavnostní pokropení šampaňským nakonec provedl režisér a herec Jiří Strach, jenž se s Karasem setkával při svých cestách do Moskvy.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *