Festival francouzského filmu nabídne 51 snímků: o lásce, rodině či slávě

Francouzský institut v Praze už podevatenácté pořádá Festival francouzského filmu. Projekce snímků rozmanitých žánrů začnou ve středu 23. listopadu v Praze a Brně, o den později v Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové. Během jednoho týdne se na plátnech objeví 51 filmů, z toho 12 předpremiér.

„V minulém roce bylo uvedeno celkem 36 francouzských filmů do českých kinosálů, vidělo je 450 tisíc diváků, což staví francouzskou kinematografii na třetí místo návštěvnosti. Na prvním místě jsou klasicky americké filmy, na druhém místě české,“ uvedla mluvčí festivalu Gabriela Zajícová ve čtvrtek 10. listopadu na tiskové konferenci.

Diváci se mohou tešit na zajímavý program

3rgb-61090

Letos mohou diváci zhlédnout například smutné romantické drama z 50. let Kameny bolesti, animovanou Červenou želvu o trosečnících nebo Tanečnici, životní příběh na první pohled neohrabané dívky, která se stala hvězdou pařížských kabaretů, a film Je to jen konec světa s podtitulem „mohla to být krásná rodinná večeře, kdyby nebyla poslední“. Ty se také zúčastnily letošního festivalu v Cannes. Velmi očekávané jsou předpremiéry komedie Špinavej kšeft a životopisného snímku Jacques-Yves Cousteau: Odysea.

Svá díla přijedou uvést Vincent Garenq, režisér Spravedlnosti pro mou dceru, a režisérka Tanečnice Stéphanie Di Giustová a po projekci budou odpovídat na dotazy veřejnosti. Diváci vyberou z deseti nominovaných snímků držitele Ceny diváků TV5MONDE. Vstupné na jeden film stojí 100 Kč.

Doprovodný program nabízí výstavu fotografií hereček britské autorky Kate Barryové v Galerii 35, zájemci mohou ochutnat francouzské speciality v paláci Lucerna na Francouzském gastronomickém rendez-vous.

Foto kredit: festivalff.cz
Článek vyšel v Carolině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *