Nedělní protivládní protest skončil po bratislavském vzoru u vodního děla

Veřejné shromáždění svolané Ivanem Sochorem ze spolku Hnutí občanské nespokojenosti (HON) se konalo na Staroměstském náměstí za příslibu dodržení horní hranice 500 účastníků s rozestupy a se zakrytými ústy. Na místě se ale podle odhadů sešlo až 2000 lidí a většina bez roušek. Podporu akci vyjádřili i fotbaloví a hokejoví fanoušci, mimo jiné i zarytí příznivci těchto sportů, označováni jako hooligans a ultras. Jejich účast už předem vyvolávala obavy o klidný průběh odpoledne, zvláště po sobotním konfliktu ve Bratislavě.

Program, jenž byl připravený od 14 hodin do 16 hodin, se nicméně musel přerušit už po hodině, kdy magistrát kvůli nedodržování bezpečnostních opatření nařídil rozpuštění protestu. Na pódiu se však stihlo vystřídat několik řečníků, například boxer Ondřej Pála nebo disident Jiří Wolf.

Kritizovali zmatečný postup vlády v době koronakrize, stejně tak nedomyšlení některých jejích nařízení a podpory lidem, kteří jsou situací ohrožení nejvíce, ať už zdravotně či ekonomicky. „Vy vidíte zavřenou hospodu, milá vládo, ale já vidím servírku samoživitelku, která má dvě děti a musí si půjčit, aby mohla jíst,“ pronesl Pálka. Bouřlivá kritika se pak snesla především na ministra zdravotnictví Romana Prymulu a premiéra Andreje Babiše.

Dosud hladký průběh demonstrace se zvrátil až po předčasném ukončení programu, kdy se z rozhořčeného davu začal zvedat kouř petard. Část účastníků pak zaútočila na skupinu policistů, což podnítilo celý konflikt. Létaly lahve, odpadkové koše i světlice. Na místě bylo potřeba kromě zásahů těžkooděnců a policistů na koních i použití slzného plynu a vodního děla. Potyčka se zklidnila přibližně po hodině a skončila zadržením 130 výtržníků, z nichž 14 je podezřelých ze spáchání trestného činu. Kromě dvou policistů, kteří byli k ošetření převezeni do nemocnice, však naštěstí nepřinesla žádná vážnější zranění.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Valentýna Dušková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *