Macron se sešel s Babišem a dalšími lídry V4. Diskutovali o pozici sexuálních menšin

Premiéři visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, se setkali s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Francie totiž od Nového roku převezme evropské předsednictví. Mezi nejdůležitější témata budapešťské schůzky, která se uskutečnila 13. prosince, patřily jaderná energetika nebo situace sexuálních menšin.

Macron při jednání zmínil postup Maďarska a Polska vůči sexuálním menšinám: „Musíme najít východisko z těchto problémů a postoupit dopředu.“ Viktor Orbán i Mateusz Morawiecki kritiku odmítli. Evropská komise je už také několik let v konfliktu s Varšavou i Budapeští kvůli tendencím pronikání státní sféry do nezávislého soudnictví.

Dalším z problémů, kterým se pětice věnovala, je bezpečnost schengenského prostoru. Macron vyzval k harmonizování pravidel a hluboké reformě. Situace se stala aktuální v souvislosti s polsko-běloruskou hranicí. Do EU se přes ni snaží dostat tisíce migrantů.

Babiš zase v otázce emisních povolenek prosazoval, aby byly jádro a plyn uznány jako bezemisní zdroje. Evropské komisi dle jeho slov už poslal dopis, aby povolenky začala „pořádně řešit“. Slovenský premiér Eduard Heger podotkl, že je třeba brát v potaz hlavně neblahé dopady klimatické změny na obyvatele.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *