Akademie věd vystavila originál Washingtonské deklarace

Akademie věd v Praze představila poprvé v historii originál prvního návrhu takzvané Washingtonské deklarace. Prohlášení o nároku československého národa na nezávislý stát sepsal v říjnu 1918 pozdější prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Původní dokument byl k vidění od 7. do 11. května, poté ho nahradila přesná kopie.

Osm hustě popsaných a místy proškrtaných listů lze považovat za Masarykův první návrh deklarace nezávislosti. Dokument byl později upraven, přepsán a za pomoci nejbližších spolupracovníků prvního československého prezidenta přeložen do finální podoby.

„Je to napsané rukou pana prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jde o několik lístků, kde si skicoval, co bude říkat,“ popsala původní rukopis kurátorka výstavy Tereza Kopecká. Originál zůstane ve vitríně jen do konce týdne. „Poté ho nahradí kopie,“ dodala pro Radiožurnál.

V konečné verzi listiny, která reagovala na návrh císaře Karla I. na federalizaci habsburské říše, odmítla prozatímní vláda autonomii v rámci Rakouska s podmínkou na úplnou nezávislost Československa. Podepsaní jsou kromě Masaryka také Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik.

Expozici 18–18 Století státního svátku připravila Akademie věd u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky. Očima historiků zprostředkovává nejen samotné formy svátku a jeho oslavy, které se v průběhu století několikrát proměnily z politických a společenských důvodů, ale především vnímaní jeho významu v současnosti.

Nabízí dosud neznámé pamětihodnosti z archivů, fondů a sbírek historických ústavů. Návštěvníci si mohou například poslechnout záznam Masarykova projevu z října 1928 či si prohlédnout chemicky testované bankovky z doby měnové reformy v roce 1953. Výstava v galerii AV ČR potrvá do 20. července a vstup na ni je zdarma.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *