Plzeň opět slavila osvobození, letos už s opraveným památníkem

Západočeskou metropoli opět zaplavila vlna turistů z celé České republiky i ze zahraničí v rámci Slavností svobody, které se zde konaly od 3. do 6. května. Nechyběl ani tradiční Konvoj svobody s několika americkými a belgickými veterány. Ti se před 73 lety podíleli na osvobození Plzně na konci druhé světové války. Město tuto příležitost také využilo ke znovuodhalení památníku Díky, Ameriko!, který muselo před necelými dvěma roky nechat opravit kvůli popraskanému žulovému kamenu.

Slavnosti svobody lákají každoročně v Plzni velké množství návštěvníků a letos tomu nebylo jinak. Dorazilo celkově kolem 90 tisíc lidí a denně se jich ve městě pohybovalo přibližně 20 tisíc. Akci odstartovalo čtvrteční odhalení opravených šestimetrových pylonů na Americké třídě. Památník na místě chyběl necelé dva roky, na jeho opravu se použila žula dovezená až z Francie a podle jeho architekta Jana Soukupa se čekání vyplatilo. „Připadá mi, že pylony jsou opravdu barevně stejné. Myslím, že to dopadlo dobře. Nyní už začínám zapomínat, že to místo dva roky vypadalo jinak,“ řekl pro iDnes.cz.

Město nabídlo bohatý hlavní i doprovodný program, který zahrnoval různé besedy a pietní akce s veterány. Zájemci si dále mohli prohlédnout dobové vojenské kempy a v nich i příslušnou techniku. Celkem tři zřídili organizátoři v okolí centra města v Křižíkových sadech, u KD Peklo a v parku za obchodním centrem Plaza. Akce vrcholila každoročním Konvojem svobody, v němž jelo okolo 200 historických vojenských vozů. V sobotu v jedenáct hodin vyrazil ze Sukovy ulice a pokračoval přes Klatovskou třídu až na náměstí Republiky. Podél cesty se nacházely davy lidí a bouřlivě vítaly tři americké a čtyři belgické veterány, kteří se akce také účastnili. Konvoj doprovodily současné vojenské letouny a slavný spitfire z britského královského letectva.

Čtyřdenní slavnosti skončily vzpomínkovou akcí opět u památníku na Americké třídě. Zúčastnili se mimo jiné i premiér v demisi Andrej Babiš a nejvyšší zastupitelé Plzně, hejtman Josef Bernard a primátor Martin Zrzavecký. Premiér v projevu poděkoval válečným hrdinům a vyjádřil znepokojení nad aktuálním děním ve světě, mezi něž zařadil třeba boje v Sýrii nebo otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala. „Myslím, že národy, které jsou zastoupeny v Radě bezpečnosti OSN, by měly přijmout odpovědnost a skutečně udělat všechno, abychom už nikdy nezažili válku na žádném kontinentě,“ uzavřel Babiš.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Slavnosti svobody Plzeň

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *