Po stopách Karla Čapka. Kepkův snímek mapuje spisovatelovu cestu Británií

Dokumentární road-movie Dopisy od Karla Čapka režiséra a scénáristy Ondřeje Kepky mapuje cestu Karla Čapka napříč britskými ostrovy. Po devadesáti letech od vydání Anglických listů se filmový štáb vydal na místa, která slavný český literát v cestopisu popsal. Snímek uvede Na Boží hod vánoční Česká televize, která je spolu se slovenskou RTVS jeho koproducentem.

Původní nápad vznikl u Kristiny Váňové, ředitelky Památníku Karla Čapka ve Strži u Dobříše a předsedkyně Společnosti bratří Čapků. Před několika lety projela pravděpodobnou Čapkovu trasu jako turistka. „Loni mě oslovila a slovo dalo slovo. Nejtěžší pak bylo sehnat peníze,“ řekl Kepka na předpremiéře, která se konala 14. prosince v pražském kině Mat.

Čapek v roce 1924 přijal pozvání londýnského PEN klubu a ve Velké Británii strávil osm týdnů. Setkal se zde s významnými osobnostmi, jako byli například G. B. Shaw či John Galsworthy. Jeho společníkem a průvodcem byl Otakar Vočadlo.

„Británie je zvláštní země. Od chvíle, kdy se otevře trajekt a vy musíte jet vlevo, je všechno jinak. Začínali jsme celkem kultivovaně, končili jsme skoro jako bezdomovci s rozlitým mlékem na zadní sedačce zapůjčeného bavoráku,“ popisoval Kepka.

V dokumentu vystupují mimo jiné diplomat Michael Žantovský, astrofyzik Jiří Grygar nebo již zmíněná Kristina Váňová. Komentář namluvil Josef Abrhám, autorkou hudby je Vladivojna La Chia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *