Patnáct šálků kávy za dopoledne. I tak vypadal Prague Coffee Festival

Jak se nezbláznit z provozu kavárny. Jak si nápoje připravit doma. Jak zlepšit vnímání chutí a vůní. A to ekologicky. Pestrý program nabídl osmý ročník Prague Coffee Festivalu, který se konal 12. a 13. října v Pražské tržnici za podpory hlavního města a primátora Zdeňka Hřiba.

Návštěvníci si mimo ochutnávku vzorků z různých koutů světa vyzkoušeli profesionální degustaci, tzv. cupping, nebo oblíbenou soutěž v latte artu, což je kreslení mléčnou pěnou. Ke kávě ale nezbytně patří i provoz podniků, s čímž se pojí například snahy o udržitelný provoz a ekologii. I tímto tématem se organizátoři zabývali.

„Letos se snažíme posunout koncept dlouhodobé udržitelnosti provozu z loňska na další úroveň a poukázat na respekt a udržitelný přístup,“ uvedla ředitelka festivalu Adriána Harnúšková. O tom svědčí i fakt, že se nápoje servírovaly téměř výhradně do zálohovaných kelímků a hrnečků, které si návštěvník pořídil u vstupu.

Během dvou dnů se předvedlo přes padesát českých i zahraničních kaváren a pražíren. „Účast jsme si nejen ohromně užili, ale zároveň je to pro nás příležitost, jak o sobě dát vědět a předvést se širšímu publiku,“ radoval se Jan Donáth, majitel firmy Kaldi.

Kromě přednášek si zájemci mohli vyzkoušet i některý z workshopů. Ty se věnovaly především domácí přípravě nebo zlepšení vnímání chutí a vůní nápojů. „Musím se přiznat, že kávě stále moc nerozumím, ale po workshopu mám pocit, že si dokážu vybrat kvalitní, která mi bude chutnat. Teď už alespoň rozumím, co všechny ty názvy znamenají. Jen jsem vypila už asi patnáct šálků,“ popsala zkušenost paní Alžběta, která na festival přijela z Plzně.

 

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Autorka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *