Kam pro knížky? Do Větrného Jeníkova, mají tam totiž Knihovnu roku 2019

Už sedmnáctý ročník ceny Knihovna roku se uskutečnil 3. října v Zrcadlové kapli pražského Klementina. Každoročně ji uděluje ministr kultury, a to hned ve dvou kategoriích – kategorii A: základní knihovna a kategorii B: významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb. Letošním vítězem kategorie A se stala Místní knihovna Větrný Jeníkov z kraje Vysočina, kategorii B vévodila Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.

Knihovna Větrný Jeníkov oslovila porotce především svým umístěním v budově novobarokního zámku, šíří svého knižního fondu a spoluprací s vedením obce a mateřskou školou. Porota však vyzdvihla i mimořádnou osobnost tamější knihovnice Evy Šamánkové. Ústecká vědecká knihovna získala ocenění za projekt Poradenského a edukačního centra, v němž se v rámci neformálního vzdělávání rozvíjí spolupráce mezi školami a knihovnami.

Hlavní ceny Knihovna roku 2019 předával ministr kultury Lubomír Zaorálek. Předal i zvláštní ocenění ministra kultury, které si v kategorii A odnesly Obecní knihovna Lomnice z Karlovarského kraje a Místní knihovna ve Svijanech z kraje Libereckého, v kategorii B pak Jaromír Kubíček za publikaci Dějiny veřejných lidových knihoven v českých zemích.

Ceremoniál zahájila Hana Heřmánková recitací statě Od čtenáře k uživateli autora Jaroslava Suchého. Po přivítání přítomných pronesl generální ředitel Národní knihovny ČR Martin Kocanda projev, v němž zdůraznil roli knihoven ve společnosti. V rámci programu se také udělovala cena Městská knihovna roku 2019, kterou pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) ve spolupráci se Svazem měst a obcí (SMO), byla vyhlášena soutěž MARK o nejlepšího mladého knihovníka a soutěž Knihovna jinak o knihovnu s nejlepší facebookovou propagací vlastního projektu.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *