Kauza Kapsch: Faltýnek se obhajoval před poslanci

Ani poté, co se ve čtvrtek 14. března v Poslanecké sněmovně téměř dvě hodiny obhajoval, není opozice s vysvětlením Jaroslava Faltýnka zdaleka spokojena. Nesouhlasí s tím, že si místopředseda ANO mandát „prostě vzal” a Zbyněk Stanjura (ODS) jeho schůzky s ředitelem Kapsche a šéfem antimonopolního úřadu dokonce označil za porušení zákona o veřejných zakázkách.

Jak již Carolina minulý týden informovala, detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali 7. března na několika místech po celém Česku. Mimo jiné v brněnské pobočce antimonopolního úřadu, pražském sídle rakouské společnosti Kapsch, ale i v domě prvního místopředsedy ANO Faltýnka. Zde policie zabavila politikův osobní počítač a mobil. Z příkazu k domovní prohlídce, který citoval deník Právo, vyplývá, že se Faltýnek v Brně sešel s ředitelem firmy Kapsch Karlem Feixem a poté i se šéfem ÚOHS Petrem Rafajem. Faltýnek měl Rafajovi mj. říct, že „je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ shrnují podle Práva detektivové obsah rozhovoru.

„Bylo sděleno, že moje pozice je spolupracující svědek, ani podezřelý, ani obviněný,” řekl místopředseda ANO serveru Novinky. Sám inicioval jednání Sněmovny, kde chtěl vystoupit a své jednání vysvětlit. „Nikdy jsem neřekl, že jsem měl mandát od koaliční rady nebo dopravní koaliční rady. Já jsem si ho sám vzal,“ uvedl před poslanci. „Nežádal jsem o mandát pana ministra, ani jsem ho po něm nechtěl, protože jsem cítil, že je třeba situaci politicky podpořit a zaštítit, a to jsem udělal. Já jsem za svůj život zvyklý problémy řešit okamžitě, a tak jsem problém začal řešit, společně s kolegy z ministerstva dopravy,“ řekl také a zdůvodnil to ve své řeči i „zrůdnými, nesmyslnými dodatky“, které podle Faltýnka ve smlouvě s Kapschem byly. Jejich zrušením se mu údajně podařilo ušetřit státu 1,5 miliardy korun.

Po dvouhodinovém jednání však stále není v kauze jasno. „Místo vysvětlení pan Faltýnek nabídl pouze mlhu a shrnutí historie vývoje tendru na mýto,“ komentoval těsně po jednání na tiskové konferenci předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Zbyněk Stanjura reagoval tím, že schůzkou s Rafajem v době, kdy probíhal tendr na mýto, porušil Faltýnek zákon o veřejných zakázkách. „Jakýkoli kontakt zadavatele nebo jeho zástupce v podobě pana Faltýnka s jedním z uchazečů by vedl zcela nemilosrdně ke zrušení soutěže pro netransparentnost a porušení zásad rovného zacházení,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS.

„Bylo, či nebylo úmyslem donutit zadavatele, aby tendr zrušil? Pokud by k tomu došlo, vláda by neměla jinou možnost než prodloužit opět smlouvu stávajícímu dodavateli, což právě mohlo být jejím cílem,“ dodal Stanjura. Zároveň upozornil, že předseda ÚOHS Rafaj měl být tím prvním, kdo schůzku odmítne. Jelikož k tomu nedošlo, označil jeho jednání za šokující a neomluvitelné.

Naopak podle poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek vše vysvětlil dostatečně. Zastal se ho i premiér Andrej Babiš, který uvedl, že celá kauza je na Faltýnka pouze uměle napasována a ve skutečnosti se jedná jen o selhání šéfů ÚOHS a Kapsche.

Sněmovna ve čtvrtek hlavně vzhledem k omezenému času k žádnému závěru nedošla. Opoziční poslanci by proto chtěli v projednávání bodu pokračovat. Mohli by se k němu dostat koncem příštího týdne.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *