Prezident Zeman se setká v Číně se svým protějškem, doprovází ho Jágr či Nedvěd

Český prezident Miloš Zeman odcestoval ve středu 24. dubna na oficiální návštěvu Číny. Setká se s protějškem Si Ťin-pchingem a mimo jiné také se zástupci firmy Huawei. Jednat se má zejména o ekonomické spolupráci obou zemí. Prezidenta doprovází hokejista Jaromír Jágr, bývalý fotbalista Pavel Nedvěd, finančník Pavel Tykač a delegace podnikatelů a členů vlády.

Klíčovým bodem návštěvy je čtvrteční setkání s představiteli CITIC a Bank of China, kteří se zavázali investovat miliardy eur do podniků zastřešovaných českou Hospodářskou komorou. „Pokud jde o čínské investice v Česku, musím říct, že ty zůstávají stále velmi, velmi nízké. A to mne pochopitelně mrzí,“ řekl Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi.

Proto se následně setká i s Ženem Čeng-fejem, ředitelem firmy Huawei. Tu chce podpořit i přes možné bezpečnostní riziko. „Rád bych ji viděl jako velkého čínského investora, na kterého stále čekáme. Absenci velkých čínských investorů zkrátka považuji za skvrnu na česko-čínské spolupráci,“ uvedl prezident. V pátek a sobotu se zúčastní summitu ohledně takzvané Hedvábné stezky a bude prosazovat zapojení ČR do projektu.

V neděli bude jednat s čínským prezidentem, kam ho doprovodí právě Jágr, Nedvěd a Tykač. Jágr s kladenským mužstvem má pomoci čínskému hokejovému týmu s přípravou na olympijské hry v roce 2022 a stát se tváří olympijského hokejového turnaje. Nedvěd spolupracuje s místní fotbalovou superligou a Tykač se připojí k delegaci podnikatelů Hospodářské komory. Zeman pátou cestu do Číny uzavře návštěvou veletrhu Beijing expo, do Česka se vrátí 29. dubna.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: iDnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *