The Cure i charismatický vědec Joe Davis na Colours of Ostrava. Začínají už za tři měsíce

Mezinárodně známý festival Colours of Ostrava letos láká návštěvníky na tak slavná jména, jako jsou The Cure, Florence + The Machine, Rag’n’Bone Man, ZAZ, Mogwai či Kronos Quartet. Dohromady nabídne vystoupení téměř 130 kapel z 37 zemí celého světa, od Velké Británie, Kanady či Irska až po Japonsko, Haiti a Jihoafrickou republiku. Na své si přijdou fanoušci popu, rocku, jazzu, funku, soulu i elektronické hudby, a to od 17. do 20. července v architektonicky unikátním průmyslovém areálu ostravských Dolních Vítkovic.

Pořadatelé projevují největší nadšení z účasti legendární skupiny The Cure. „Snažili jsme se o ně dlouhých deset let, je to vlastně kapela, kterou bylo v historii Colours nejnáročnější do Ostravy dostat. Až nyní se to povedlo, bude to velký svátek,“ uvedla na úterní tiskové konferenci ředitelka festivalu Zlata Holušová. Anglická kapela, řadící se mezi nejvlivnější alternativní rockové skupiny vůbec, byla nedávno uvedena do Rokenrolové síně slávy a podle slov jejího extravagantního frontmana Roberta Smithe se brzy chystá po jedenáctileté pauze vydat své čtrnácté album.

Podobnou pozornost vzbuzuje indie popová formace Florence + The Machine, vynikající mimořádně působivým hlasem zpěvačky Florence Welch. Tato kapela v Česku zahraje vůbec poprvé, stejně jako španělská umělkyně Rosalía, osobitě kombinující flamenco a hip hop. Za zmínku dále stojí unikátní multimediální projekt Small Island Big Song, který sdružuje hudebníky z ostrovů Tichého a Indického oceánu – například z Madagaskaru, Filipín nebo Nového Zélandu. Nebudou chybět ani tuzemští hudebníci: účast mimo jiné přislíbily kapely Kryštof, Buty a Ben Cristovao & The Glowsticks.

Festival ale nebude jen o hudbě; už počtvrté se v jeho rámci uskuteční mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, na němž se sejde kolem 150 inspirativních řečníků z více než 20 zemí. Promluví tu Joe Davis, kontroverzní vědec pokoušející se propojovat vědu a umění. „Je to jako potkat na festivalu Kerouaca,“ poznamenala dramaturgyně projektu Petra Hniková Charmite. Vystoupí také slavná novinářka CNN Ingrid Formanek, vicemistr světa v breakdance Daniel Sonic Rojas, evangelický pastor, řečník a spisovatel Mark Gungor, ekologický aktivista a náčelník amazonského kmene Manari Ushigua a mnoho dalších. Novinkou letos bude The Big Bang Stage, scéna popularizující kvantovou fyziku, na které si budou moci návštěvníci pohovořit s předními vědci z organizace CERN a jiných institucí.

Colours of Ostrava se pořádají již osmnáctým rokem. Zájemci si mohou koupit buď vstupné na celý čtyřdenní program, nebo na jeden konkrétní den. Organizátoři také připravují dvě vedlejší akce: tradiční Festival v ulicích oživí 28. a 29. června centrum Ostravy a mezinárodní přehlídka Czech Music Crossroads nabídne 15. a 16. července to nejlepší z aktuální české, polské, maďarské a slovenské hudby.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: ct24.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *