Chceme vědět, kam jdou naše peníze, apelovali občané na senátory

Desítky občanů apelovaly v úterý 18. dubna na pražském Malostranském náměstí na senátory, aby zachovali zákon o registru smluv v původní podobě. Na žluté brýle z papíru symbolizující odtajnění státních výdajů mohli účastníci happeningu napsat senátorům vzkazy. Novela totiž zavádí plošné výjimky pro státní a městské firmy a podle názoru aktivistů ztrácí původní smysl. Senát o den později plošné výjimky zrušil a vrátil předlohu do Sněmovny.

„Státní peníze jsou penězi nás všech. A my chceme vědět, kam naše peníze jdou. Máme na to podle Listiny základních práv a svobod právo. Jenže pokud informace od úřadů žádáte, často se jich domůžete až za několik let a informace tak dávno ztratí smysl. Registr smluv celou situaci zjednodušuje, protože se z něj dané informace dozvíte ihned,“ řekl zástupce neziskové organizace Otevřená společnost Oldřich Kužílek. Happening pořádalo sdružení Rekonstrukce státu, jehož cílem je prosazení devíti protikorupčních zákonů. Akci podpořili také zástupci České pirátské strany a prezidentský kandidát Michal Horáček.

Zákon o registru smluv schválila Sněmovna v listopadu 2015 jako zásadní opatření přispívající k efektivnějšímu hospodaření s majetkem státu a obcí. Podle výroční zprávy BIS za rok 2015 je to pozitivní krok v boji proti modernímu organizovanému zločinu. Od července 2016 zákon funguje v jednoročním testovacím období bez sankce, že nezveřejněná smlouva je neplatná. Přesto bylo v registru ke dni 18. dubna přes 420 tisíc smluv v celkové hodnotě téměř 2 biliony korun. Díky tomu se zjistilo, že nemocnice účtují pojišťovnám k proplacení částky včetně bonusů, které jim farmaceutické firmy poté vrací zpět, nebo že levné tarify získávají od operátorů některá ministerstva a úřady.

I s uvedenou sankcí měl zákon začít platit od července 2017. Poslanci KDU-ČSL však nejprve navrhli novelu, která má z povinnosti zveřejňovat smlouvy vyjmout státní podnik Budvar. „Za jedno z rizik registru smluv považujeme zásadní omezení podnikání v zahraničí. Naši obchodní partneři bez výjimek nesouhlasí se zveřejněním jakýchkoliv informací o spolupráci a raději takovou smlouvu vůbec neuzavřou. Pivovar tím přijde o trh,“ reagoval pro Aktuálně.cz pověřený ředitel Budějovického Budvaru Petr Žáček.

Poslanci z ČSSD, KSČM a část z ODS a KDU-ČSL 22. února podpořili výjimky i pro Lesy ČR, Českou poštu, dopravní podniky a další státní a městské firmy pro zveřejňování smluv nad 50 tisíc korun. Podle účastníků akce by tak na nákupy z veřejných peněz ve výši stamiliard ročně už nadále nebylo vidět. Poslanci totiž navrhli, aby se z registru vypustila téměř čtvrtina jeho současného obsahu, tedy smlouvy přibližně za 148 miliard korun ročně.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Jan Handrejch

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *