Biatlonisté zamířili malorážkami na doping

Gabriela Koukalová stojí těsně pod nejvyšším stupínkem a přebírá od prezidenta Mezinárodní biatlonové unie medaili a kytici. Nesměle se na něj u toho usmívá. Ve chvíli, kdy jí Anders Besseberg chce potřást rukou, schovává ji Koukalová za záda. Dává tak jasně najevo svůj postoj vůči aktuálně nejvyššímu představiteli biatlonového sportu a jeho liknavosti ohledně řešení dopingových afér, které v letošní sezóně ovlivnily atmosféru tohoto stále populárnějšího zimního sportu. Sezóna skončila a řešení se tak opět odkládá.

Martin Fourcade vyjížděl v první disciplíně mistrovství světa, smíšené štafetě, na třetí úsek, když se rozhlédnul, mírně zpomalil a zapíchnul hůlku mezi lyže ruského závodníka Loginova. Ten si nedávno odpykal dvouletý trest za doping a nyní se vrací do nejvyšší biatlonové soutěže. Ostentativní reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Nejdřív nepodali bronzoví Rusové Fourcadovi ruku při slavnostním ceremoniálu, lídr světového poháru pak demonstrativně z vyhlašování na chvíli odkráčel, aby byl vzápětí přesvědčen k návratu.  V debatě na následné tiskové konferenci se pronášela silná a emotivní prohlášení mířící na konkrétní osoby, mnohem důležitější ale byla slova nejlepšího ruského závodníka Antona Shipulina už dávno předtím. Sportovci by se měli podle něj soustředit na podávání co možná nejlepších výsledků a neplést se do politiky. Prohlášení, které ilustruje postoj celého ruského týmu, potažmo biatlonové federace. Za žádnou cenu nepřiznat chybu, nevyvodit důsledky a nesnažit se zapojit do hledání konstruktivního budoucího řešení. Trefně to dokládá situace, při které se na startu jednoho ze závodů této sezóny neobjevila ruská závodnice. Oficiální prohlášení trenérů se střídala zhruba po hodině. Nejdříve to byla fyzická indispozice, poté nedostačující výsledky a až nakonec skutečná příčina – podezření z užití nedovolených látek.

Dočasně suspendovány byly zatím dvě biatlonistky, které mezitím stihly ukončit kariéru a svou vinu odmítají.  Propagandistická rétorika tak pokračuje i nadále a naopak útočí na své kritiky. Českým biatlonistům chodí výhružné zprávy od ruských fanoušků. Není se čemu divit. Ačkoliv informace o státem řízeném programu dopingu vyplouvají na povrch delší dobu, zejména pak v atletice, taktika Ruské federace je bránit se až do konce. Proto chce hnát k soudu rozhodnutí o odebrání pořadatelství mistrovství světa, kterého se nehodlá dobrovolně vzdát.

Přední biatlonisté z ostatních zemí ale zaveleli k boji za očištění sportu.  Na 150 jich podepsalo petici, ve které požadují jasné a efektivní řešení. A přichází s vlastními návrhy. Do čela iniciativy se postavil francouzský reprezentant a největší hvězda biatlonu Martin Fourcade.  A spolu s ním také čeští reprezentanti. Požadují zvýšení maximální délky trestu až na osm let, drastičtější pokuty pro svazy, jejichž závodníci dopovali a doživotní zákaz startu na nejprestižnějších akcích, jako je mistrovství světa a olympijské hry.

Když Shipulin říká, že sportovci by měli mlčet a hledět si sportu, nemá pravdu. Ve chvíli, kdy vysocí činovníci sportovní organizace mlčí a váhají cokoliv podniknout, musí to být právě sportovci, kteří se pokusí získat pro svůj sport znovu prestiž. A musí to být ti nejúspěšnější. Kdyby se hlasitě ozýval závodník, který běžně obsazuje padesáté místo, zřejmě by tomu nikdo nepřikládal vážnost. Když ale bojkotem hrozí nejlepší biatlonista posledních let a světový fenomén, začnou se strachem třást všichni.

Výmluvné gesto Gabriely Koukalové za závěru sezóny překvapilo i samotného prezidenta IBU. Bylo jasné, rozmyšlené a především neopakované. Ačkoliv se toho musel Besseberg při dalším dekorování obávat. Aktuální iniciativa v boji proti dopingu vychází zespodu, tedy od závodníků, trenérů a představitelů jednotlivých národních biatlonových federací. Tak by to ale rozhodně být nemělo. Šéfové Mezinárodní biatlonové unie by měli nastavit jasná pravidla hry, vytyčit mantinely a ozřejmit tresty za jejich překročení. Místo toho mají strach problém řešit a narušit tak status quo, protože Rusko je bezesporu jednou z biatlonových velmocí. Jak ale řekl Martin Fourcade, nejde o souboj s Ruskem, ale s dopingem ve sportu jako takovým.

Text vznikl v rámci předmětu Tvůrčí dílny – komentář pod vedením Mgr. Davida Klimeše, Ph.D.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon (Aktuálně.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *