Retrospektivní výstava k nedožitým 90 letům Radka Pilaře

Galerie Villa Pellé představila výstavu děl Radka Pilaře k výročí jeho nedožitých 90 let. Expozice pod názvem Radek Pilař 90 se veřejnosti otevřela úterý 20. října. Návštěvníci ji mohou zhlédnout v pražské Bubenči až do 20. února příštího roku.

Radek Pilař je široké veřejnosti znám především jako autor postav z pohádek o loupežníku Rumcajsovi i postavy Večerníčka. To je ale pouhý zlomek jeho tvůrčí aktivity, která vyústila ve vznik tzv. českého videoartu, jehož je Pilař zakladatelem.

Expozice nabízí i doposud neznámá autorova díla. Představuje jej nejen jako ilustrátora pro děti, ale odtajňuje také jeho hlubší talent. Výstava je ukázkou Pilařovy touhy experimentovat s tehdejšími technologiemi – malbou, filmem a fotografií. „Návštěvníci se seznámí s ilustracemi, malbou a videoartem, které hrály v Pilařově tvorbě významnou roli; autor totiž – jako jeden z prvních umělců v Československu – začal pracovat s elektronickým obrazem už na začátku osmdesátých let,“ říká ředitelka Galerie Villa Pellé Vladana Rýdová.

Na výstavě se vedle kurátora Pavla Ryšky a jeho týmu podílela také autorova rodina, která poskytla několik děl. Pilařovy dcery se zúčastnily slavnostní vernisáže, kde ochotně odpovídaly na vznesené dotazy. Na otázku, jakým byl tátou, odpověděla mladší Marina: „Tím nejlepším“.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: ČSFD

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *