Chaos se nekoná, restaurace a hotely přešly na EET bez problémů

Prvním prosincovým dnem nabyl účinnosti zákon o elektronické evidenci tržeb (EET). Jeho současná fáze se vztahuje zhruba na 40 tisíc osob podnikajících v ubytovacích a stravovacích službách, z nichž účtenky zasílá přes 38 tisíc.

Od 1. prosince těmto podnikatelům také klesla DPH z 21 % na 15 %. Navzdory tomuto opatření však mnoho podniků zdražuje či přímo zavírá. Ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz v rozhovoru se serverem Novinky.cz uvádí, že ještě před samotným zavedením odhlásilo odběr piva zhruba tisíc podniků. Jedná se podle něj převážně o hospody v malých městech či na vesnicích, které nenabízejí teplá jídla. Největší dopad elektronické evidence se však projeví až ve zbytku prosince či v lednu. Podle předpokladů Asociace hotelů a restaurací ČR ukončí činnost 15 až 20 % podnikatelů.

Samotné zahájení elektronické evidence se obešlo bez očekávaných zmatků a technických problémů. Provoz je doposud plynulý a odezva rychlá, podle údajů z nezávislého serveru Hlídač EET se v průměru drží pod jednou sekundou. Systém pracuje dobře a zatím přijal přes 13 milionů účtenek. Zároveň však bylo podáno již 496 udání o nevydání účtenky, uvedla podle Blesku mluvčí Finanční správy ČR Petra Petlachová.

V minulých dnech se konalo několik protestních akcí (viz samostatná zpráva). Skupina opozičních senátorů z ODS a STAN v čele s Ivem Valentou ze Strany soukromníků podala také den před začátkem EET návrh zákona o jeho zrušení.

 

Článek vyše v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *