Dvacet let v NATO. Vstup do aliance se připomínal nejen v Česku

Nejen ČR si v uplynulých dnech připomněla 20. výročí vstupu do Severoatlantické aliance. Když tehdejší prezident Václav Havel podepsal 12. března 1999 na Pražském hradě přístupové listiny NATO, především pak Washingtonskou smlouvu jakožto zakládající dokument organizace, stalo se Česko spolu s Polskem a Maďarskem prvními zeměmi bývalého východního bloku, které se připojily k dávnému rivalovi Varšavské smlouvy.

U příležitosti významného milníku českých dějin se konalo několik akcí. Na Pražském hradě se na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost setkali prezidenti V4 Andrej Kiska, Andrzej Duda, János Áder a Miloš Zeman. Konference se zúčastnili také předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nebo bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová. Právě ona a dalších třináct osobností, které se zasloužily o vstup Česka do NATO, převzaly medaile za zásluhy o diplomacii. Především z iniciativy uskupení Praha sobě v tento den navíc vyjely do ulic hlavního města tramvaje ozdobené vlajkou aliance, aby rozšířily povědomí o události.

Připomínkové akce se ovšem netýkaly pouze členských zemí. Například v Baku se na Ázerbájdžánské diplomatické akademii sešli velvyslanci jednotlivých států s přidělenci obrany a akademiky a na konferenci zhodnotili uplynulých dvacet let v alianci.

Za Česko promluvila Pavlína Bláhová ze Střediska bezpečnostní politiky Fakulty sociálních věd UK, která představila Univerzitu Karlovu místním studentům. Zároveň také naznačila možné navázání bližší spolupráce obou škol, např. výměnné studijní pobyty. Pavel Adamczyk z polského ministerstva obrany zdůraznil: „NATO není jen vojenský pakt. Je to zejména stůl, u něhož mohou členské státy otevřeně diskutovat o všech otázkách.“

Téma NATO zřejmě v nejbližší době neutichne. Za pár týdnů si 29 členských zemí připomene 70 let od založení Organizace Severoatlantické smlouvy. Poslanci TOP 09 v úterý odpoledne oznámili, že navrhnou armádního generála Petra Pavla, který v letech 2015-2018 působil jako předseda vojenského výboru NATO, na Řád bílého lva.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *