První autobiografii slavného Belmonda pokřtil jeho dvorní dabér

Jean Paul Belmondo poprvé sepsal svůj životní příběh. A to rovnou dvakrát. Kniha Belmondo o Belmondovi je fotografickým albem, doplněným o hercovy osobní poznámky a komentáře. K autobiografii Mých tisíc životů vznikla exkluzivně v Česku i stejnojmenná audiokniha. Tu namluvil dabér francouzské legendy, herec Jiří Krampol. Obě publikace v českém překladu i audioknihu vydalo nakladatelství Práh. Vše společně 31. října v pražském Paláci knih Neoluxor pokřtil právě Jiří Krampol s herečkami Annou Linhartovou a Annou Fialovou.

Během křtu si hosté poslechli několik ukázek z knihy Mých tisíc životů. Tohoto úkolu se mohl zhostit jedině ten, jehož hlasem Belmondo promlouvá k českým divákům. Nalákal tak nejen k četbě, ale i poslechu audioknihy.

„Jsem nesmírně vděčný režisérovi Vítovi Olmerovi, že mi po emigraci Honzy Třísky nabídl Belmonda dabovat,“ řekl Krampol. Z publika zazněla otázka, který film se mu namlouval nejhůře. „Určitě Muž a jeho pes. Je to jeden z jeho posledních snímků. Dabovat ho jako starého muže, který se stane bezdomovcem, to bylo těžké a smutné,“ vylíčil.

Obdiv vyjádřila i Linhartová: „Já ho musela milovat. Za mých prarodičů i rodičů platilo, že muži chtěli být jako on a ženy chtěli být s ním. Proto jsem tady, chci být s ním.“

Jean Paul Belmondo je nejen jedním ze symbolů Francie, ale také uznávanou osobností po celém světě. Dnes čtyřiaosmdesátiletý herec, v rodné zemi přezdívaný Bébel, má na kontě přes osmdesát filmů. Nejznámější jsou jeho role ve snímcích Muž z Acapulca, Zvíře či Profesionál. Do filmového světa přinesl nový typ hrdiny, který dodnes nemá konkurenci.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: soukromý archiv JPB přes iDNES.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *