Den otevřených dveří Senátu: Valdštejnský palác navštívily téměř tři tisíce lidí

S velkým zájmem se i tento rok setkal Den otevřených dveří Senátu. Návštěvníci mohli na státní svátek 28. října v rámci komentované prohlídky zavítat i do obvykle nepřístupných prostor jednacího sálu či kanceláří. Dále se veřejnosti otevřely Poslanecká sněmovna, hradčanská Kramářova vila či rezidence primátorky na Mariánském náměstí.

I přes nepříznivé počasí zavítaly do Valdštejnského paláce téměř tři tisíce lidí. Ti si mohli prohlédnout historické prostory hlavního sálu, rytířské, audienční síně a především jednací síně, kde senátoři zasedají na schůzích. K návštěvě kanceláře svolil i místopředseda Jaroslav Kubera. „Větší komentované prohlídky probíhají pouze dvakrát ročně, ve dnech státních svátků 8. května a 28. října,“ upřesnila průvodkyně Hana Voršovská a doplnila: „Příští rok při výročí 100 let od založení republiky budeme věnovat pozornost hlavně Kolovratskému paláci.“ Ten letos zájemci navštěvovali individuálně bez doprovodného komentáře, stejně jako výstavu o Tomáši Garriguu Masarykovi u příležitosti 80. výročí úmrtí.

Návštěvníci se nejvíc zajímali o jednací síň. „Dříve zde sídlilo Ministerstvo školství, rekonstrukce celého prostoru paláce byla zahájena roku 1996 a skončila v roce 2000. Můžeme ale říci, že práce přišla nazmar, o dva roky později voda celý objekt zatopila a nové zařízení poničila,” poznamenala Voršovská.

Komplex Valdštejnského paláce dal v letech 1623-1630 vystavět zámožný vévoda Albrecht z Valdštejna. Po jeho násilné smrti ho zkonfiskovali Habsburkové, později ho odkoupil vévodův příbuzný Maxmilián. Jejich rod zde pak pobýval až do roku 1945, kdy se prostory staly opět majetkem státu.

Senát Parlamentu ČR je součástí ústavy od roku 1992, poprvé se do horní komory volilo v roce 1996.

 

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Senát PČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *