Dřevorubecká soutěž Stihl Timbersports poprvé v Praze

Mistrovství světa v dřevorubeckých sportech Stihl Timbersports poprvé zavítalo do Česka. Klání se uskutečnilo v Průmyslovém paláci v Praze 1. a 2. listopadu. Ve štafetě se český tým  probojoval až do čtvrtfinále, kde podlehl americkému výběru. Díky nejlepšímu času ze všech poražených čtvrtfinalistů, 57,34 s, se ale mohl radovat z obhajoby pátého místa. V soutěži jednotlivců se poprvé představil Martin Roušal, pro něhož už kvalifikace znamenala největší úspěch v kariéře. Skončil osmý a stanovil si dva osobní rekordy.

Kořeny soutěže sahají až do 19. století, kdy spolu dřevorubci začali soupeřit v dovednostech se sekerou a pilou, konkrétně v Austrálii a na Novém Zélandu. Celosvětově se tomuto originálnímu extrémnímu sportu věnuje přes dva tisíce sportovců, v Evropě něco kolem pěti set a v Česku asi stovka. Soutěží se v šesti disciplínách: Underhand Chop, kdy se závodníci snaží přeseknout kmen, na kterém sami stojí, Stock Saw poměřuje zručnost v řežbě klasickou motorovou pilou, Standing Block Chop, kdy se sportovci pokouší co nejrychleji přeseknout stojící kmen, Single Buck je práce s jednomužnou ruční pilou, Springboard, kdy se snaží přeseknout kmen ve výšce tří metrů a v tzv. královské disciplíně Hot Saw soutěžící přeřezávají kmen extra silnou motorovou pilou. Štafety či juniorské soutěže se ale skládají pouze z prvních čtyř disciplín.

Pátek večer začal týmovou štafetou – o světový titul přijelo bojovat přes 100 závodníků z 20 zemí. Prvenství obhájil tým z Austrálie, držitel světového rekordu 45,10 s, když ve finále porazil Nový Zéland časem 47,80 s. Česko reprezentovali Martin Komárek, Leoš Klíma, Matyáš Klíma, Jan Kamír, Jan Holub a Martin Roušal, který se zároveň poprvé kvalifikoval do závodu jednotlivců. „Je to velký závazek a skutečná čest. Opravdu se těším na světový šampionát na domácí půdě. Moje rodina a přátelé se na mne přijedou podívat – bude to těžké a musím být opravdu dobře připraven,“ uvedl pro Stihl Timbersports v reakci na otázku, co pro něj znamená bojovat před domácím publikem. „Děkujeme, dali jsme do toho všechno“ či „Jste nejlepší publikum!“ a další chvály zazněly z úst reprezentantů k fanouškům.

V sobotu odstartoval turnaj jednotlivců o Champions Trophy, kde mezi sebou ve vyřazovacím systému soupeřilo 12 závodníků. Vítězem se stal australský favorit, čtyřiadvacetiletý Brandon Meyer, držitel světového rekordu v Underhand Chop.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: iSport

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *