Nerad útočím, říká ke své mediální komunikaci Jiří Ovčáček

Pražský hrad – Mluvčí prezidenta Miloše Zemana, Jiří Ovčáček, v rozhovoru pro Média IKSŽ potvrdil, že s hlavou státu momentálně není v přímém kontaktu. Ale jen zprostředkovaně přes nejbližší spolupracovníky. Předpokládá, že se budou znovu setkávat až po Zemanově přeložení na standardní pokoj. Už teď má jasnou představu o podobě společného rozhovoru. „Jako vždycky budou má první slova: ‚Moc rád tě vidím‛. Při loučení mi pan prezident řekne: ‚Bůh s tebou‛ a já jemu: ‚I s tebou‛.“

Situaci kolem Zemana po sérii trestních oznámení aktuálně prověřuje policie. „Nevím o tom, že by byl někdo z prezidentské kanceláře osloven policií. Pokud jde o mne, nebyl jsem osloven. Tato trestní oznámení jsou nesmyslná,“ podotkl hradní mluvčí.

Zopakoval, že se prezident denně v nemocnici seznamuje s politickým děním. V rámci mentálního odpočinku si nechal ze zámku v Lánech přivést gramofon. Poslouchá na něm vážnou hudbu. Především Vivaldiho.

Ovčáček věří, že se Zeman brzy vrátí k řádnému výkonu funkce. Připomněl přitom jeho výrok z nemocnice: „Získán čas, získáno všechno.“ „Citát má svůj hluboký smysl. Na vyřešení ústavních otázek máme dostatek času… Jakmile bude pan prezident přeložen na standardní pokoj, bude připraven k politickým schůzkám,“ dodal.

Hlava státu by se měla sejít i s pravděpodobným budoucím premiérem Petrem Fialou. Podle prezidentova mluvčího by zamýšlená aktivace článku 66 neprospěla nové vládě, kterou by pak veřejnost ani opozice nemusela přijmout za legitimní: „Cítím, že se hledá ústavně komfortní řešení. Navíc vláda v této době, kdy nás čeká hluboká ekonomická a sociální krize, potřebuje mít jasný mandát,“ vnímá současné uklidnění na politické i mediální scéně Ovčáček.

Odmítá, že by při své práci fatálně chyboval. Přiznává ale, že „od počátku mohl lépe nastavit komunikaci s Ústřední vojenskou nemocnicí“. Vysvětluje, že „nečekal, jak velké smršti dezinformací o smrti a přáním smrti panu prezidentovi bude muset čelit“.

„Nerad útočím, jen reaguji na útoky vedené proti panu prezidentovi. To je můj úkol. Chránit pana prezidenta,“ obhajuje své působení na sociálních sítích. „Dokážu být ale velmi sarkastický, což je někdy nebezpečné. Sarkasmus může být mnohokrát drsnější než jakékoli dramatické slovo, když ale někoho kritizuji nebo jsem sarkastický, neznamená to, že vůči němu cítím nenávist.“

Příkladem je citát „mala mens, malus animus“ (zlá mysl, zlý duch), který, jak přiznal, adresoval předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi. Ten na tiskové konferenci sdělil, že dle názoru ÚVN není Miloš Zeman schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

„V té době to byla krajně neetická záležitost. Prezident nebyl dlouhodobě hospitalizován, ukazovalo to nedočkavost. Jeho (Vystrčilovi) tehdejší výroky považuji za pokrytecké a falešné. Najednou si hraje na ochránce prezidenta a tvrdí, jak mu záleží na jeho zdravotním stavu… I při znalosti reálií jsem tak použil tento latinský citát,“ uvedl hradní mluvčí.

Kromě výroků v latině Ovčáček na Twitteru používá také biblické citáty. Popřel, že by ho kvůli tomu napomínal hradní kancléř Vratislav Mynář. Ani používání žalmů nepovažuje Ovčáček za „něco špatného“.

„Pokud to podnítí zájem veřejnosti o žalmy, tak jsem za to jedině rád… Nechci nikoho ovlivňovat, vyjadřuji tím něco, co cítím vnitřně,“ doplnil a zároveň poděkoval všem, kdo se modlí za uzdravení prezidenta.

Médiím IKSŽ Ovčáček sdělil, že za prezidenta se modlí křesťané z mnoha církví. Zmínil i katolíky v Damašku. Zprávy o modlitbách měly přijít též od muslimů z Mediny.

Foto: Pixabay, Karol Lovaš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *