Křest Mých cest do hlubin mozku zaplnil kavárnu v Paláci knih Luxor

„Strach je u chirurga přítomný po celou dobu zákroku. Musí být. Kdybych ho neměl, je něco špatně, asi jako by umělec řekl, že nemá trému,“ stojí na zadní straně knihy Mé cesty do hlubin mozku, ve které Martin Moravec vede rozhovor s neurochirurgem Vladimírem Benešem. Ve své čtvrté publikaci, kterou pokřtil 31. října herec Oldřich Kaiser v Paláci knih Luxor, dává autor lékaři možnost promluvit o pacientech, mozku a životě v medicíně.

„Celé to vzniklo trochu zištně, nikdy nevíte, kdy budete někoho takového potřebovat,“ prohlásil na úvod novinář a autor knihy Martin Moravec. Křest zahájil Oldřich Kaiser vzpomínkou na expedice do Afriky, které s Vladimírem Benešem podnikl. Po krátkém úvodu zahrál Kaiser na kytaru dvě skladby, které jejich cesty provázely.

„Lidský mozek váží od 1200 g do 1500 g,“ odpovídal neurochirurg na jednu z otázek, které padly v průběhu akce, „některé oblasti jsou ale dosud poměrně neprozkoumané, a tak nelze například určit, na kolik procent ho člověk využívá.“ Moravec, který se s Benešem rok scházel, si považuje zejména upřímnosti, lidskosti a otevřenosti svého respondenta. „Materiálu jsme shromáždili asi na tři další knihy, ale rozhodli jsme se čtenáře ušetřit tématu české politiky, a tak vznikla jen jedna kniha.“

Večera, který končil autogramiádou knižního rozhovoru, se zúčastnili také Kaiserovi kolegové Jiří Lábus a Martin Dejdar, v publiku byla k vidění i jaderná fyzička Dana Drábová.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *