Z Lennonovy zdi se stala pouliční galerie. Sprejovat na ni mohou jen umělci

Ještě donedávna na ni mohl nasprejovat vzkaz kdokoli. Dnes už ji střeží kamerový systém a návštěvníci k nápisům smí použít pouze křídu, tužku či propisku. Z Lennonovy zdi se stala nová pouliční galerie. Ve čtvrtek 7. listopadu z ní po měsíci zmizela plachta a lidé si mohli prohlédnout její novou podobu.

Na rekonstrukci tohoto symbolu svobody na pražské Malé Straně se pod vedením designéra Pavla Šťastného podílelo přes 30 výtvarníků z Česka a zahraničí. Mezi nimi byli i umělci z Ománu, Hongkongu nebo velvyslanec Spojených arabských emirátů Abdulla Mohamed Almaainah. Ten vybídl k návštěvě světové výstavy Expo 2020, kde bude ČR reprezentovat právě Lennonova zeď. Na ní teď nově vzniklo mezinárodní dílo MEET ART, které vychází i z písně All You Need Is Love od Johna Lennona. Právě ikonický portrét slavného hudebníka zdi dominuje a obklopují ho motivy svobody a lásky.

„Je to místo, které symbolizuje boj za svobodu a odpor ke komunistickému režimu. Jsme moc rádi, že městská část schválila návrh udělat toto místo památkovým,“ shrnuje úterní usnesení místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Na několika místech ale dál mohou návštěvníci zanechat vzkazy. „Sprejování bude zapovězeno vyjma výtvarníků, kteří k tomu budou pověřeni. Tuhle nádheru musíme střežit,“ vysvětluje Šťastný instalaci kamer. V poslední době se totiž často objevovaly případy, kdy skupina turistů, někdy zřejmě i podnapilých, ničila nejen zeď samotnou, ale také okolní prostranství. Řád maltézských rytířů, kterému stavba patří, kvůli tomu podal trestní oznámení na neznámého pachatele, ale policie ho odložila pro nedostatek důkazů.

„Jsme rádi, že se nám podařilo skutečně proměnit atmosféru tohoto místa. Místo nesmyslů a urážek tu umělci nechali důstojný a jasně srozumitelný vzkaz, který k Lennonově zdi vždy patřil,“ uvedl Johannes Lobkowicz, kancléř maltézského řádu.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: iRozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *