Češi nestrádají a jsou při chuti, zjistil Český statistický úřad

Spotřeba potravin se v Česku trvale zvyšuje. Konzumace jídla vzrostla v roce 2015 proti předchozímu o 1,6 procenta, nápojů vypili Češi více o 0,4 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu, která představil ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. „Věnovali jsme se typickým tuzemským komoditám,“ upřesnil na tiskové konferenci ve čtvrtek 8. prosince.

Česko je velice soběstačné v pěstování pšenice, a tak ji může vyvážet ve stále větším množství. „Naopak pokulhává potravinářský průmysl,“ tvrdí Hrbek. Podle zveřejněných údajů se dováží nejen mouka, ale i chléb. V oblasti produkce masa si Česko dobře vede u hovězího, které sice importuje, ale naopak exportuje živý skot. U konzumace vepřového masa zaznamenal ČSÚ spíše sestupnou tendenci. Naopak v Evropě se zvyšuje chov a prodej    drůbeže. Slepic a především kuřat se však v Česku vychová jen 68 % tuzemské poptávky, takže se musejí dovážet. U mléčných výrobků klesá spotřeba i výroba až na máslo, které zlevnilo a prodávalo se ho více.

Pro zeleninu byl rok 2015 nepříznivý kvůli suchému létu, takže záporné odchylky v produkci je třeba brát s rezervou. Zmenšují se ovšem i výnosy z pěstování brambor, mimo jiné proto, že dříve se používaly jako krmivo pro dobytek. Česko se naopak stává silným producentem cukru, vyrábí ho téměř dvojnásobek, než je jeho domácí spotřeba.

Minerální vodu si Češi kupují méně, jelikož ji nahrazují kohoutkovou. Nejstabilnější komoditou je stále pivo, jehož spotřeba po poklesu mezi lety 2005-2010 opět lehce stoupla a vývoz se trvale zvyšuje. Statistický úřad tradičně vydává data z oblasti potravinářství za uplynulý rok na konci roku následujícího. Výsledky za letošek zveřejní v prosinci 2017.

 

Foto kredit: llee_wu/Flickr.com
Článek vyše v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *