Výstava v Národním muzeu připomíná jubileum Akademie věd

Národní muzeum společně s Akademií věd České republiky otevřely 15. října v Praze výstavu Věda – národ – dějiny, jež má připomenout 125. výročí založení České akademie věd a umění v roce 1890.

Čtvrteční vernisáží zahájil expozici ředitel Národního muzea Michal Lukeš: „Můžeme říci, že uspořádáním této výstavy se Akademie věd opět vrací do Národního muzea. Vztahy obou institucí však nejsou pouze historické, i v současnosti je spojuje bohatá spolupráce. Jsem proto velice rád, že i muzeum může blahopřát Akademii věd k jejímu významnému jubileu.“

Výstava nabízí i řadu interaktivních prvků. | foto: Národní muzeum
Výstava nabízí i řadu interaktivních prvků. | foto: Národní muzeum

Návštěvníci uvidí jak řadu historických exponátů – například velmi vzácné ukázky korespondence Jana Ámose Komenského, partituru Symfonie č. 8 Antonína Dvořáka nebo Nobelovu cenu udělenou Jaroslavu Heyrovskému – tak i unikátní 3D animaci pravěkých lidí.

Výstava představuje hlavní a nejzajímavější úspěchy. Připomíná významné osobnosti z řad badatelů a také stýkání a potýkání se vědců s politikou a veřejností. Zvlášť pak upozorňuje na skutečnost, že akademiky byli oba čeští nobelisté – Jaroslav Seifert a již zmíněný Heyrovský. Vedle zajímavé a bohaté historie samotné AV prezentuje expozice také současné výsledky jejích humanitních ústavů.

Návštěvníky čeká rovněž výstava Grammatyka Cžeska, která poprvé představuje soubor nejdůležitějších starých tisků gramatik v jejich knižní i digitální podobě. Je zde možnost nahlédnout také do tří význačných biblí – Melantrichovy, Kralické a Svatováclavské. Obě výstavy budou k vidění v Nové budově Národního muzea až do 10. ledna 2016.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *