Vodní dýmky ano, cigarety už ne. Poslanci podpořili Protikuřácký zákon

Sněmovna schválila úplný zákaz kouření v restauracích, hospodách a barech. Pozměňovací návrh Marka Bendy (ODS), aby hostinští mohli v podnicích zřizovat kuřárny, poslanci tentokrát zamítli. Při hlasování v pátek 9. prosince zákon podpořilo 118 ze 163 přítomných. Návrh našel podporu hlavně ve vládní koalici, proti naopak byli všichni přítomní z ODS. Zákon teď poputuje do Senátu. Pokud projde, vstoupí v platnost 31. května, který Světová zdravotnická organizace vyhlašuje jako Světový den bez tabáku.

Vládní návrh počítá s úplným zákazem kouření ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, ve kterých nadále zůstanou omilostněny jen vodní dýmky a elektronické cigarety, ale ani jim se omezení nevyhnou. Lidé si elektronickou cigaretu budou nejspíš muset odpustit ve školách, nemocnicích, vozech veřejné dopravy nebo třeba na dětských hřištích. Norma naopak nepočítá s omezením kouření na restauračních zahrádkách.

Změny se ale dotknou i prodeje alkoholu, který si zákazníci nebudou moci koupit z automatu a ani na akcích určených převážně dětem. Při sportovních událostech se návštěvníci budou muset spokojit jen s výčepním pivem a vínem. Zákon naopak nezavede povinnost pro hostinské nabízet jeden nealkoholický nápoj za cenu nižší než nejlevnější alkoholický.

Vláda se snažila návrh prosadit již v květnu, ale neuspěla. Koalici rozdělil Bendův pozměňovací návrh o kuřárnách, který tehdy prošel. „Hotovo, protikuřácký zákon v Poslanecké sněmovně schválen! Mám velkou radost, je to důležité vítězství ochrany lidského zdraví nad komerčními zájmy,“ citovaly Novinky.cz premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který si při hlasování dokonce fotil výsledkovou tabuli.

Zákon vzbudil i protichůdné reakce. „Protikuřácký zákon je podle mého názoru naprostý nesmysl. A já ho nebudu vetovat jenom proto, že jsem sám kuřák. A byl bych tedy v konfliktu zájmů,“ uvedl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1.

 

Foto kredit: Ron Cruz/Flickr.com

Článek vyše v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *