Pacientů s nádory krvetvorby přibylo, peníze na léčbu chybí

Počet pacientů trpících nádory krve se zvýšil za posledních 10 let až o 30 procent. Ročně jich přibývají až čtyři tisíce, prostředků na léčbu však není dostatek. Hrozí tak, že se kvalitní terapie nedostane všem. Přitom za poslední čtvrtstoletí došlo k obrovskému pokroku při léčbě nemocí krvetvorby a lidé s touto diagnózou mohou díky biologickým a tzv. centrovým lékům vést dlouhý a kvalitní život. Za výbor České hematologické společnosti to uvedl na tiskové konferenci 12. prosince její předseda Jaroslav Čermák.

Pro osm vysoce specializovaných hematologických center v Česku je podle přednosty Hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně Jiřího Mayera finanční situace v dlouhodobém horizontu neudržitelná. „Náklady na léčbu musí jít za pacientem v plné výši. Nějakým způsobem natahovat na skřipec lékaře, kteří přijdou s pacientem do styku, není možné. Jsme velmi smutní z toho, že onkologie byla minimálně dvakrát finančně podpořena Evropskou unií, ale na hematologii se zatím nedostalo,“ poznamenal.

Účinné biologické léky, cíleně postihující přestavbu genů, jsou přitom mimořádně nákladné. V loňském roce stály brněnské centrum 400 milionů korun, letos to bude zhruba o 100 milionů více, prognózy pro rok 2017 uvádějí až 570 milionů korun. Kvůli platné úhradové vyhlášce tak kliniky prodělávají stovky milionů korun ročně.

Partnerem lékařů se stala Jana Pelouchová, jež 14 let trpí chronickou leukémií. O prostředky na léčbu musela bojovat, a aby pomohla informovat pacienty o legislativě a o tom, jak žádat pojišťovnu o finance, založila před deseti lety spolek Diagnóza leukémie. „Jsme zvyklí vnímat zdravotnictví jako služby all inclusive. Když se do toho má pacient najednou vložit, může ho to zaskočit,“ vysvětlila. Jako podpora slouží také YouTubový kanál Právník radí pacientům.

 

Foto kredit: swxxii/Flickr.com

Článek vyše v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *