Mezipatra spojují LGBTQ+ komunitu i na dálku, kina nahradil Aerovod

Queer filmový festival Mezipatra, který se letos koná pouze online, už tradičně představuje české a zahraniční filmy s homosexuální, bisexuální, trans a queer tematikou. Program, včetně doprovodných akcí, zůstal beze změny. Od 5. do 21. listopadu si každý může po zakoupení virtuálních vstupenek užít festivalové snímky z pohodlí domova. Zahájení se zhostily moderátorky podcastu Radia Wave Buchty Ivana Veselková a Zuzana Fuksová. První film Nic ve zlým, německé drama režiséra Faraze Shariata, uvedly v reakci na letošní téma festivalu Zotavení přímo z gauče a v županech. Slavnostní večer završil živě vysílaný koncert DJů Zey, Kewu a Step by Step.

O Cenu pro nejlepší celovečerní hraný film soutěží jedenáct snímků a jejího vítěze zvolí hlavní porota, ve které zasednou Brigid O’Shea, Marián Amsler a Barbora Šichanová. „Nakonec se podařilo postavit soutěž, která je opravdu svébytná a velmi zajímavým způsobem na queer problematiku nahlíží,“ řekl pro ČRo Vltava ředitel festivalu Pavel Bicek. Z programu upozornil na komedii Svatý narcis, argentinský film Jedna z tisíce nebo dokumenty Navždy Amber a Děvčátko. Diváky také lákal na krátkometrážní filmy v soutěži o cenu studentské poroty.

Akci pořádají sdružení Mezipatra a STUD Brno už od roku 2000. Skrze filmy s LGBTQ+ zaměřením dávají prostor k diskusi a sebevyjádření, jejich cílem je rozšířit českému obecenstvu obzory v otázce sexuálních a genderových menšin. Snímky se letos promítají na platformě Aerovod a doprovodné akce jako workshopy Transparentní čeština a Škola základ (queer) života či rozhovory s tvůrci filmů jsou dostupné zadarmo na Facebooku a YouTube.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *