Zeman: „Odmítání kvót se osvědčilo.“ Kiska nesouhlasí

Český prezident Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Andrej Kiska se neshodli v názoru na migrační krizi a na kvóty pro přijímání uprchlíků. „Jsem rád, že se náš postoj osvědčil a že ho nyní přejímají i další země, protože o kvótách už se téměř vůbec nemluví, nebo se považují za prázdné téma,“ citovala ČTK Zemana po jednání visegrádské čtyřky v Polsku.

Prezidenti Česka, Maďarska, Polska a Slovenska jednali v Rzeszówe ve dnech 14. a 15. října. Zeman na následné tiskové konferenci připomněl, že země V4 se stavěly proti povinnému přerozdělení žadatelů o azyl v rámci Evropské unie. „Je povinností každé země o přijetí běženců alespoň uvažovat,“ oponoval slovenský prezident v reportáži České televize. „V žádném období neměla visegrádská čtyřka tak špatný obraz v Evropě, jako má v těchto dnech,“ uvedl Kiska podle serveru Teraz.sk.

„Byl to výhradně osobní názor slovenského prezidenta. Diskuse o tématu byla velmi živá,“ reagoval následně Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček pro Echo24.cz. Zeman podle něj také poznamenal: „Visegrádská čtyřka se ukázala jako politicky moudřejší a prozíravější, než byl zbytek Evropské unie, a to zejména u migrační krize.“

Zato v otázce energetiky je skupina jednotná. Prezidenti kritizovali rusko-německý plynovod Nord Stream II. Projekt shledávají čistě politickým s nulovým ekonomickým přínosem. Podle Kisky jde přesně proti ekonomické nezávislosti na nespolehlivém Rusku, o kterou by měla Evropská unie usilovat. Zeman naopak pochválil projekt plynovodu Stork II, jehož úkolem je propojení plynárenské soustavy Česka a Polska.

Prezidenti také jednali o mladé generaci a jejích možnostech. „Musíme zastavit vlnu emigrace, která vede tolik talentovaných a tvůrčích mladých lidí k opuštění naší země,“ citoval server Aktuálně.cz polského prezidenta Andrzeje Dudu. Ten apeloval na vytvoření příležitostí pro mladé lidi v zemích V4, čímž narážel na fakt, že mnoho mladých Poláků si dnes hledá živobytí jinde. Více než dva a půl milionu lidí odjelo z Polska především do Británie a Německa, zejména lékaři, zdravotní sestry, IT specialisté či řemeslníci.

 

Foto kredit: Global Panorama/Flickr.com

Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *