Výzkum: Každý šestý student by bez práce nemohl studovat vysokou školu

Přibližně šestina studentů českých vysokých škol má vážně finanční potíže a bez práce by se svému oboru věnovat nemohla. Tyto problémy trápí nejčastěji studenty prezenční formy starší 30 let, přiznal je téměř každý třetí. Vyplývá to z šetření Eurostudent VI., které organizovalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a odpovídalo v něm 16 653 studentů. Chybějící finance jsou také jednou z největších překážek pro studium v zahraničí.

„Naštěstí většina studentů nešla po této otázce na psychoanalýzu,“ glosoval výsledky garant šetření Jakub Fischer na tiskové konferenci v pátek 14. října. Průměrně mají „denní“ studenti k dispozici 9113 korun, nejvíce ti z právnických oborů, nejhůře jsou na tom studenti zdravotnických, lékařských a farmaceutických oborů. Potíže starších studentů souvisí i s tím, že kvůli věku ztrácejí některé výhody nebo platí za prodloužené studium.

Méně se s existenčními potížemi potýkají potomci rodičů s vyšším vzděláním a lepším sociálním zázemím. Měsíční finanční podpora od rodičů se liší podle jejich vzdělání asi o 2000 Kč. Podpora od rodičů zároveň roste zejména s rostoucím vzděláním matky.

Finance ovlivňují i studium v zahraničí. „Studenti považují za největší překážku odloučení od partnera, dětí, přátel a finanční náklady. Třetí nejčastější překážkou je pak ztráta současného placeného zaměstnání,“ vysvětlil Fischer. Nejčastějším a hlavním zdrojem financování těchto studijních pobytů jsou stipendia z Evropské unie, jako je například Erasmus. Na semestrální pobyty v rámci Erasmu vyjíždějí studenti nejčastěji do Německa.

Podle dalších výsledků se o jedno a půl procenta zvýšil počet studentů, kteří se považují za zdravotně znevýhodněné, nově 15 procent dotázaných – nejčastěji uvádí psychické problémy (34 %) a poruchy učení (28 %). Téměř polovina všech dotázaných studentů se považuje za nejlepší studenty, pouze pět procent se označilo za nejhorší. S výrokem „Občas se sám/sama sebe ptám, zda pro mě bylo studium správnou volbou“ většina respondentů nesouhlasila.

Foto kredit: Paolo Valdemarin/Flicr.com

Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *