Finální rozhodnutí: Hvězdy z NHL si na olympiádě v Koreji nezahrají

Když se v roce 1998 v Naganu čeští hokejisté radovali ze zisku zlaté olympijské medaile, výraznou měrou k tomuto úspěchu přispěli hráči z NHL. Nejprestižnější hokejová soutěž však na další akci pod pěti kruhy své hráče nepustí. Olympijský turnaj v Pchjongčchangu se tak otevře spíše pro evropské hráče.

Vedení NHL nechce na olympiádě znovu riskovat zranění svých klíčových hráčů. Také se mu nelíbí, že by se soutěž na dlouhých 17 dní přerušila. A to zrovna v době, kdy skončí liga amerického fotbalu, tudíž by televize přišly o své zisky. „Už dříve jsme jasně řekli, že drtivá většina našich klubů je jednoznačně proti přerušení NHL v sezoně 2017/18,“ pronesl šéf soutěže Gary Bettman. Rovněž průzkumy mezi fanoušky došly ke stejnému závěru, 73 procent amerických respondentů je proti přerušení NHL.

Český trenér Josef Jandač byl na nastalou situaci připraven. „Chystáme se spíše na variantu, že olympiáda bude bez hráčů NHL,“ uvedl v lednu na webu ČT. Jandač se dlouhodobě snaží rozšiřovat základnu evropských hráčů a nováčky se nebojí poslat do akce v turnajích Euro Hockey Tour.

Žádný z Čechů se zatím nevyjádřil, že by svůj tým chtěl i přes zákaz na olympiádě podpořit. Mnohým z nich se ale situace nezamlouvá. „Hráči chtějí jet, to vám garantuji,“ rozčiloval se Jakub Voráček na isport.cz. Ze zahraničních hráčů se do Koreje chystají například ruská hvězda Alexander Ovečkin nebo švédský útočník Nicklas Bäckström.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: tpsdave / Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *