Češi jsou vzdělanější a v průměru o 1,7 roku starší. ČSÚ zveřejnil první výsledky sčítání

Počet vysokoškolsky vzdělaných osob v republice překročil 1,5 milionu, průměrný věk obyvatel dosáhl 42,7 roku a 32,1 % dospělých je svobodných, uvedl Český statistický úřad 13. ledna na tiskové konferenci k prvním výsledkům loňského sčítání. To se koná pravidelně v desetiletých intervalech, a nabízí tak unikátní porovnání s historií.

Počet obyvatel České republiky činil 10 524 167 osob, což je oproti předchozímu sčítání v roce 2011 zhruba o 87 tisíc víc. Dobrovolnou otázku národnosti zodpovědělo 68,4 % obyvatel, nejčastěji se hlásili k národnosti české (83,8 %), dále moravské (5,0 %) a slezské (0,2 %). Mezi téměř půl milionem cizinců je zhruba třetina Ukrajinců (asi 150 tisíc), Slováků je přes 95 tisíc, Vietnamců 54 tisíc a Rusů 35 tisíc.

„Je velmi potěšující, že plných 85 % obyvatel se sečetlo elektronicky, a listinné formuláře se tak staly spíše doplňkovou formou. Předčilo to naše původní očekávání,” uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček. Důležité podle něho je, že se poprvé maximálně využily také registry státní správy, poprvé tam vstoupily registry evidence obyvatel a databáze České správy sociálního zabezpečení.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *