Neúspěch ČSSD. Jako strana musíme táhnout za jeden provaz, vyzývá Hamáček

Za řečnickým pultem stál sám, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nedorazila, i když měla. Výsledky sociální demokracie v druhém kole senátních voleb tak hodnotil v Lidovém domě šéf strany Jan Hamáček jako jediný. A symbolicky mohl pochválit jen jeden výsledek: v Karviné vyhrál Petr Vícha, ostatní kandidáti neuspěli. ČSSD tak v Senátu výrazně oslabila, naopak zesílilo pnutí uvnitř strany.

„Je to dáno silou osobnosti Petra Víchy, člověka, který je velmi populární ve svém volebním obvodu,“ vysvětloval Hamáček v sobotu 13. října na tiskové konferenci. Vícha získal přes 70 % hlasů a porazil komunistku Miladu Halíkovou. Jediné vítězství ČSSD v Karviné nedokáže ale vyvážit ztráty, které vládní strana utrpěla například v Rokycanech (Milada Emmerová) nebo Domažlicích (Jan Látka). Nově tak obsadí sociální demokracie 13 křesel z 81 a už nebude dominovat. Nejspíš tak ztratí pozici předsedy Senátu, podle ústavy druhou nejvyšší funkci v Česku, kterou už osm let zastává Milan Štěch.

I když Hamáček při příjezdu do Lidového domu oznámil, že je plný očekávání, z jeho pozdějších vyjádření se vytratil jakýkoliv pozitivní tón. „Výsledek mě samozřejmě netěší,“ přiznal a po tiskové konferenci další rozhovory odmítl. Druhý den se v ČT v pořadu Otázky Václava Moravce vymezil vůči některým kolegům z ČSSD, nepřímo vůči místopředsedovi Jaroslavu Foldynovi. A vyzval: „Pokud chceme zachraňovat sociální demokracii, tak ji zachraňujme standardními způsoby a nevytvářejme nějaké alternativní uskupení.“

Rozepře uvnitř strany umocnil i pondělní výrok bývalého místopředsedy Milana Chovance, jenž se vyslovil proti setrvávání sociální demokracie ve vládě s hnutím ANO. „Zopakuji nyní jen, že pokud někdo chce ČSSD pomoci a myslí to opravdu vážně, budu s ním rád spolupracovat. Ať to ale dělá uvnitř strany, na našich jednáních a schůzích,“ reagoval Hamáček na svém facebookovém profilu. O budoucnosti sociální demokracie se bude jednat 20. října na ústředním výkonném výboru, kde Hamáček požádá o důvěru.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *