Národní galerie Praha představí témata nebinárnosti, feminismu a životního prostředí

Mezinárodní porota 33. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého letos vybrala pět umělkyň a umělců. Oceněnými se stali Olga Krykun, David Přílučík, Vojtěch Rada, Martina Drozd Smutná a Ezra Šimek. Umělci věnující se tématům jako nebinárnost, genderová fluidita nebo feminismus vystaví díla ve Veletržním paláci 23. září.

Výstavu umožní Národní galerie Praha. „Věřím že spolupráce neziskových organizací a velkých veřejných institucí je na tomto poli velice důležitá, takže jsme rádi za její obnovení,“ prohlásila ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová, která v minulosti vystavovala také v Moravské galerii v Brně nebo PLATO Ostrava a v dalších institucích.

Návštěvníci se mohou těšit na projekt kombinující prvky pohanské a východoslovanské mytologie, s jejichž pomocí se autorka Olga Krykun snaží protnout online a offline prostředí. David Přílučík přibližuje problematiku životního prostředí a hledá střet přírody a společnosti.

K vyjádření hranic mezi digitální a fyzickou realitou používá laureát Vojtěch Rada prostředí her, jimiž se v tvorbě inspiruje. Feministické tematiky se dotýká Martina Drozd Smutná, která dílo pojala jako pohled na tělo a jeho prožitky z různých perspektiv, zdůrazňující především tu ženskou. Ezra Šimek se věnuje aktuálním sociálním tématům jako nebinárnosti a genderové fluiditě s ohledem na západní kulturu.

Výstavu doplní také díla zahraničního hosta Korakrita Arunanondchaie, thajského umělce, který se mimo jiné věnuje historii a spojení západní a thajské kultury, přičemž vychází z mytologie a filozofie.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Národní galerie Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *