Světový den obětí dopravních nehod si připomněli pozůstalí, zástupci policie a BESIPu

V neděli 17. listopadu mohli lidé u nultého kilometru dálnice D1 na pražském Chodově vzpomenout na ty, kteří letos zemřeli na českých silnicích. U památníku obětí dopravních nehod se sešli pozůstalí, dorazili ale i zástupci dopravní policie a nadace BESIP, kteří apelovali na ohleduplnost řidičů. Akci v zemi každý rok organizuje České sdružení obětí dopravních nehod (ČSODN).

„Sešli jsme se zde, abychom uctili památku obětí dopravních nehod, ale rovněž chceme apelovat na společnost, aby na silnicích byla opatrná a dávala na sebe pozor,“ zahájil akci místopředseda ČSODN Stanislav Vondruška.

„V poslední době u nás přibývá smrtelných nehod s více oběťmi. Jsou mezi nimi často bohužel i děti. I přes zvýšený dohled policie řidiči mnohdy nedodržují pravidla silničního provozu a jsou neukáznění. Chtěl bych tedy při této příležitosti zdůraznit, jak moc je důležité, abychom na sebe na silnicích brali ohled,“ prohlásil poté podplukovník Miroslav Šimeček z dopravní policie. Od začátku roku 2019 podle něj na českých silnicích zemřelo 482 lidí, dalších asi 1700 se vážně zranilo a asi 20 tisíc se zranilo lehce.

Proto je i podle koordinátora BESIPu pro hlavní město Prahu Jiřího Polomise klíčová prevence. Ještě jednou tak zdůraznil nutnost ohleduplného chování řidičů.

Světový den obětí dopravních nehod vyhlásila Světová zdravotnická organizace na třetí listopadovou neděli už po šestadvacáté. V ČR připomínkové akce organizuje od roku 2004 ČSODN. Sdružení rovněž pozůstalým poskytuje psychologickou podporu a poradenství.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *