Představení Nad dopisy diváků ukazuje odvrácenou tvář české společnosti

Třetí listopadová sobota už posedmé patřila Noci divadel. Letošní ročník s podtitulem Divadlo a svoboda odkazoval k 30. výročí sametové revoluce a zapojila se do něho více než stovka scén. Jednou z nich bylo i pražské Divadlo Na zábradlí, které na víkend připravilo scénické čtení s názvem Nad dopisy diváků. Představení režíroval Jan Mikulášek, dramaturgie se ujala Dora Viceníková a o výtvarnou podobu se postaral scénograf Marek Cpin.

Herci Jiří Vyorálek, Jana Plodková, Václav Vašák, Magdalena Sidonová, Petra Bučková a Kateřina Císařová publiku mnohdy vtipnou formou demonstrovali některé z dopisů zaslaných divadlu od konce roku 1989 až po současnost. Kdo by čekal, že v optimistické náladě podzimu 89 budou lidé pospolití a herce stávkující proti komunistickému režimu podpoří, asi by se nedočkal. Dopisy z této doby jsou plné nenávisti, zloby a závisti, kritizují herce mající „příliš vysoké platy, které jim ale nikdo nezávidí“ za jejich zhýčkanost a rušená představení.

V této době se ale setkáváme i s tématy mimo stávky a revoluci – divačky se ostře opírají do vzhledu jednotlivých hereček, které jsou podle nich „jedna hnusnější než druhá“. Koncem devadesátých let se předmětem vzrušených debat stalo zmodernizování Prodané nevěsty, o pár let později jistý vlastenec nesnesl přítomnost černocha na titulní straně časopisu Národní divadlo: „Nepamatuji si, že by se na vybudování Národního divadla, poté co vyhořelo, skládali černoši. (…) Kde se tam ten muž černé pleti vzal? To musí být přímo urážka pro naše předky.“ Představení končí citací dopisu dalšího patriota, který vedení Národního divadla odsoudil za to, že na koncertě při výročí 100 let od vzniku Československa, tedy minulý rok, nezazněla česká hymna.

„Přišlo mi zábavné využít komentáře, které všichni známe pod nějakými příspěvky na Facebooku,“ uvedla jedna z návštěvnic, poukazujíc na fakt, že lidská nekulturnost a zášť jsou v současnosti stále více než běžné a že ne vše se za těch uplynulých 30 let změnilo.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *