Paralelní Polis opět ožil, konal se Hackers Congress 2015

V Praze se od 2. do 4. října konal již druhý ročník Hackers Congressu v Paralelním Polisu v Dělnické ulici. Letos přilákal i mnoho zahraničních hostů. Návštěvníci si mohli poslechnout na 40 přednášejících. Hlavní program provázely workshopy, diskuse a další akce. Každý účastník získal při registraci bitcoinovou kartu, mohl se zúčastnit 3D tiskové módní přehlídky a večerního programu v La Fabrice. Jen první den akce se sešlo na 200 zájemců.

foto | Paralelní polis
foto | Paralelní polis

Kvůli mezinárodní účasti zněla většina přednášek v angličtině. Jen vybrané příspěvky, například páteční zahájení spisovatelem Ondřejem Neffem, byly česky. Téma zůstalo i tentokrát stejné – blackout. Právě ten v dnešním světě centralizovaných a propojených technologií může mít značné následky. Kongres se snažil zodpovědět otázku, zda mohou nové kryptotechnologie a decentralizační nástroje, vládami často potírané, poskytnout alternativní řešení.

V jednotlivých příspěvcích a přednáškách rezonovalo slovo svoboda. Například její spojení s internetem, který dnes není příliš bezpečný. Přesto je považován za stěžejní. Dle přednášejících bychom měli chtít jeho maximální volnost. Právě díky němu se otevírá možnost decentralizace, paralelní svět bez zásahu států. Hovořilo se například o zavádění alternativní měny bitcoin a projektu Bitnation, který přijela prezentovat Susanne Tarkowski Templehof. Dalším řečníkem byla Lyn Ulbricht, matka Rosse Ulbrichta odsouzeného v USA na doživotí za vytvoření prvního internetového darknet obchodu Silk Road.

Spojení svobody a umění prezentovala švýcarská skupina !Mediengruppe Bitnik, která na kongresu hovořila o svém nedávném projektu Random Darknet Shopper. Robot vybavený bitcoinovou peněženkou zakoupil předměty (mnohdy ilegální), které putovaly přímo do výstavní síně. Otevřela se tak otázka internetové bezpečnosti, černého trhu a zda jde ještě o umění. Nedávný příběh rudých trenýrek, které zavlály nad Pražským hradem, dostal též svůj prostor.

V neposlední řadě přišla řeč na lidské soukromí a anonymitu, kde se slova ujal řečník pod pseudonymem Smuggler. Technologický pokrok, zejména na poli umělé inteligence, prezentoval Philip Hilm. Hovořil o celosvětových investicích do vývoje, překonání lidského myšlení a o důsledcích, kdyby se pokročilé technologie dostaly do nesprávných rukou.

Paralelní Polis je rok stará platforma uskupení Ztohoven. Projekt se podobá americkému stylu neziskových organizací, tj. nebrat státní podporu a udržovat chod z vlastních prostředků. Skupina vešla v obecnou známost atomovým hřibem v živém vysílání ČT. Jejím posledním výrazným vstupem do běžného života bylo vyvěšení rudých trenýrek místo standarty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *