Všude tam, kde voní káva. Brno hostilo Týden kávy

Přehlídka kávovarů, stánky více než třiceti pražíren, přednášky, setkání s brazilským baristou, a především neomezená ochutnávka. Tak vypadaly Trhy kávy 2015, které se konaly v pátek 2. a v sobotu 3. října v Brně.

Jak napoví kalendář, 1. říjen je Mezinárodním dnem kávy. V moravské metropoli již pátým rokem oslavují tento svátek týdenním festivalem. Ten zahrnuje akce jednotlivých kaváren, zapojila se také Knihovna Jiřího Mahena s přednáškovým dnem.  Hlavním lákadlem byly právě Trhy kávy, které zaplnily prostory brněnské Adam Gallery.

foto: Flickr | Zach Inglis
foto: Flickr | Zach Inglis

Součástí trhů byl i takzvaný cupping, příležitost poznat oblíbený nápoj i z druhé strany šálku. Vybrané pražírny seznámily účastníky workshopů s cestou kávy od zrna až po lahodnou tekutinu, naučily návštěvníky také správně kávu degustovat. Zasvěcení teď vědí, že káva se srká a plive, jen tak dokáží daný vzorek ocenit.

Vzhledem k tomu, že dnes občas pije kávu devět z deseti Čechů a čtvrtina z nich si ji dokonce dopřeje více než dvakrát denně, nelze se divit ohlasu celé akce. Stopy zanechává festival i za hranicemi Brna. Již od druhého ročníku se přidávají kavárny mimobrněnské. Třeba ve Zlínském kraji se zapojilo 15 kaváren, uvedla hlavní koordinátorka festivalu Kateřina Eichlerová. Zlín také v sobotu zažil svůj vlastní Den kávy.

Přitom u zrodu festivalu stála jedna soukromá oslava narozenin. Když Eichlerová s další kamarádkou baristkou hledaly vhodný termín a téma večírku, narazily právě na Mezinárodní den kávy. Další rok už slavily úspěch u jejích brněnských milovníků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *